Με το δίλημμα «λαϊκή δεξιά» ή «νεοφιλελευθερισμός» και με πολύτιμο διακύβευμα τους 120.000 ψηφοφόρους που στον πρώτο γύρο επέλεξαν Τζιτζικώστα ή Γεωργιάδη, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνουν στην τελική ευθεία της διεκδίκησης της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Στο τελικό γαλάζιο σπριντ έως τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής οι δύο μνηστήρες της προεδρίας της ΝΔ στρέφουν τα βαριά όπλα τους στην δεξαμενή των ψηφοφόρων της βορείου Ελλάδας όπου και τα προπύργια του τρίτου του πρώτου γύρου, Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ φέρνουν σε πρώτο πλάνο τα διλήμματα που θα καθορίσουν ιδεολογικά και πολιτικά τη «νέα Νέα Δημοκρατία».

Στην πρώτη μάχη, εκείνη της προσέλκυσης των «ηττημένων», το επιτελείο Μεϊμαράκη ποντάρει στην καραμανλική προέλευση των περισσότερων ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα. Πάνω σ’ αυτήν την προέλευση βασίζουν και την αισιοδοξία τους, καθώς θεωρούν ότι η φυσική πορεία για τους εν λόγω ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο είναι να επαναπατριστούν και να στρατευθούν στην επιλογή Μεϊμαράκη, που στηρίζεται ανοιχτά από τον πρώην πρωθυπουργό.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη η αισιοδοξία αυτή αποκρούεται με το επιχείρημα ότι όσοι ψήφισαν Τζιτζικώστα και Γεωγιάδη στον πρώτο γύρο είπαν «όχι» στο παλαιό κομματικό σύστημα και στην ανακύκλωση των βαρωνιών και, ως εκ τούτου, θα ταχθούν και τώρα υπέρ της «ανανέωσης».

Ads

Σε δημόσιο επίπεδο, ωστόσο, τα στελέχη και οι βουλευτές που στήριξαν αρχικά Τζιτζικώστα είναι μάλλον φειδωλοί σε τοποθετήσεις υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Εξαίρεση αποτέλεσε εξ αρχής ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος μαζί με τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη, αποτελούν το δίδυμο του σκληρού δεξιού μπλοκ που στηρίζει Μητσοτάκη.

Την στήριξη αυτή να κρατήσει σε διακριτικά επίπεδα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύοντας στην διείσδυσή του και στα μετριοπαθή τμήματα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα αποκρούει το επιχείρημα ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει την σκληρή «θατσερική εκδοχή» της συντηρητικής παράταξης. Είναι ένα επιχείρημα που σκοπεύει να σηκώσει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες η πλευρά Μεϊμαράκη προβάλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκλεκτικό της «αστικής ελίτ» που δεν τον αφορούν τα λαϊκά στρώματα. Σ’ αυτή την τακτική άλλωστε κινείται και η χθεσινή δήλωση Μεϊμαράκη πως «φιλελευθερισμός δεν σημαίνει να απολύεις καθαρίστριες».

Το επιτελείο Μητσοτάκη απαντά με το μήνυμα ότι ο υποψηφιός του είναι ο μόνος με καθαρό πολιτικό λόγο και προγραμματικές προτάσεις και επενδύει στην δέσμευση για σαρωτικές αλλαγές στην κομματική λειτουργία.