Για σήμερα στις 9:30 έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 ακατοίκητων χτισμάτων στον καταυλισμό Ρομά κοντά στο Νομισματοκοπείο, έπειτα από τη συμβιβαστική λύση που αποφασίστηκε στις χθεσινές  διαβουλεύσεις και κατέληξε σε αυτή τη λύση προκειμένου να παγώσει η κατεδάφιση του καταυλισμού για έξι μήνες. Στο μεταξύ το ΣτΕ απέρριψε αίτηση του δήμου Μεγαρέων κατά της μετεγκατάστασης Ρομά στην περιοχή.

Ads

Μετά τη χθεσινή ένταση που επικράτησε στη λεωφόρο Μεσογείων με τους Ρομά να στήνουν οδοφράγματα διαμαρτυρόμενοι για το επικείμενο γκρέμισμα του καταυλισμού τους αλλά και το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να μετεγκατασταθούν σε εγκαταστάσεις στο όρος Πατέρα στο Μέγαρα, αποφασίστηκε από τους αρμόδιους παράγοντες 6μηνη ανακωχή, ώστε να βρεθεί νέος καταλληλότερος χώρος.

Ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις του όρους Πατέρα βρίσκονται σε απόσταση 27 χλμ από το τελευταίο σπίτι και σε υψόμετρο 850 μέτρων, ενώ αντιρρήσεις για τον τόπο που έχει επιλέξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εκφράσει και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Στο μεταξύ στην μεταφορά των Ρομά στη θέση «Κανδήλι» του όρους Πατέρα, αντιδρά και ο δήμος Μεγαρέων, ο οποίος υπέβαλλε αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή της απόφασης. Ο δήμος τάσσεται κατά της μετεγκατάστασης των Ρομά στην παραπάνω θέση, υποστηρίζοντας ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, ότι δεν εξασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής διαβίωσης στην περιοχή και ότι θα προκληθούν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και κίνδυνοι για την ασφάλεια του πληθυσμού.

Ads

Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε αβάσιμους όλους τους λόγους που προέβαλε ο δήμος για να στηρίξει το αίτημά του και το απέρριψε. Αντίστοιχες προσφυγές έχουν υποβάλλει στο ΣτΕ και οι δήμοι Λυκόβρυσης – Πεύκης, οι οποίοι στρέφονται κατά άλλου σχεδιασμού για μετεγκατάσταση Ρομά εντός των ορίων τους.