Μπαράζ απεργιών έρχεται στο χώρο του Τύπου, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ ήδη σε αρκετά Μέσα παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Στην τριήμερη απεργία που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ και η ΠΟΕΠΤΥΜ στα δημόσια ΜΜΕ, έρχονται να προστεθούν και οι απεργίες των εργαζομένων σε «Ελευθεροτυπία», «Αδέσμευτο Τύπο» και ΔΟΛ. Σε στάσεις εργασίας προχωρούν και οι εργαζόμενοι σε Σκάι και Ναυτεμπορική. Στο μεταξύ, σήμερα συζητήθηκε στο δικαστήριο το αίτημα της διοίκησης της ΕΡΤ να κηρυχθεί η απεργία των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική, ενώ η απόφαση αναμένεται πιθανότατα αύριο, Πέμπτη.

Ads

 

Εξαντλήθηκε η υπομονή στον Αδέσμευτο Τύπο

«Έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και καλοπιστίας στην παρατεταμένη ασυνέπεια, που έχει επιδείξει η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» στην καταβολή των οφειλομένων στους συναδέλφους και την επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών τους», τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται στον «Αδέσμευτο Τύπο» από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης, 15 Δεκεμβρίου έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου 2011.

Ads

Ελευθεροτυπία: Απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο

Και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» αποφάσισαν την πραγματοποίηση δύο 48ωρων απεργίων στις 22 και 23 και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, με 164 ψήφους. Η πρόταση για κυλιόμενες 48ωρες απεργίες από μεθαύριο Πέμπτη έλαβε 102 ψήφους.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 2 Ιανουαρίου 2012, και προτείνει στις Ενώσεις να ζητήσουν την διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία.
 
Η  Συνέλευση κατέληξε σε αυτές τις αποφάσεις συνεκτιμώντας τα εξής:

  • Η Ιδιοκτησία δηλώνει αδυναμία εξασφάλισης δανείου για την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης. Επίσης, δεν δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει κεφάλαια κίνησης για την καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Η Τριμερής Επιτροπή Συμφιλίωσης στο υπουργείο Εργασίας έδωσε περιθώριο στην επιχείρηση έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 να δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τουλάχιστον έναν μισθό και το Δώρο των Χριστουγέννων εγκαίρως.

«Η  Συνέλευση των εργαζομένων εκτίμησε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι από εδώ και στο εξής το μόνο όπλο που έχουν έναντι της Ιδιοκτησίας. Ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα για το μέλλον της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και την αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματός μας, τα οποία θεωρούμε ταυτόσημα. Άλλωστε όλο αυτό το διάστημα η στάση όλων μας διέλυσε την όποια αμφιβολία ότι οι επιμέρους διαφωνίες είναι ικανές να μας αποπροσανατολίσουν από τον βασικό μας στόχο: Η εφημερίδα να βρίσκεται στα περίπτερα σεβόμενη τους αναγνώστες της, χάρη στην συνειδητή επιλογή των απλήρωτων εργαζομένων» αναφέρεται στην απόφαση των εργαζομένων.   

«Επίσης η Συνέλευση των εργαζομενων ζητεί, το www.enet.gr να συνεχίσει να αποτελεί βήμα έκφρασης όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως ειδικότητας (συντακτών, διοικητικών, τεχνικών), που θέλουν να  δημοσιεύσουν απόψεις τόσο για την εφημεριδα μας όσο και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο των ΜΜΕ, αλλά και την ευρύτερη ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία.

Δηλώνουμε και δημοσίως ότι ευχαριστούμε για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Συμπαραστεκόμαστε και εμείς από την πλευρά μας σε όλους τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και τους συναδέλφους των άλλων ΜΜΕ που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Ατομικές συμβάσεις και μειώσεις 20% στο ΔΟΛ

Νέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες στην Μιχαλακοπούλου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, με e-mail ανακοινώθηκε στους εργαζομένους του ΔΟΛ ότι δεν θα πληρωθούν στις 15 του μηνός (όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα), αλλά θα πάρουν όλο το μισθό τους στο τέλος του μήνα που θα είναι μειωμένος κατά 20%, ενώ κάποιοι άρχισαν να καλούνται για υπογραφή των ατομικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας υλοποιώντας απόφαση της γενικής συνέλευσής τους.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως έγινε γνωστό οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία, αρχής γενομένης από σήμερα. Αρχικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας μέχρι τα σωματεία να προκηρύξουν την απεργία. Κατόπιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ, Τάσο Αναστασιάδη, μετά τη χθεσινοβραδινή προφορική δέσμευση της εταιρείας ότι αποσύρει αμέσως κάθε πρόγραμμα ατομικών συμβάσεων, διατηρώντας ωστόσο τη θέλησή της για μειώσεις μισθών, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση.

Alter: 10 μήνες απλήρωτοι

Οι 800 απλήρωτοι, εδώ και 10 μήνες, εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, έχουν διακόψει τη ροή προγράμματος του καναλιού για 15 περίπου μέρες μεταδίδοντας τόσο το λόγο της κινητοποίησής τους όσο και τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εργοδοσία ενώ συνεχόμενα δεσμεύεται και υπόσχεται ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκέμβρη οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί του ALTER, οι οποίοι από τις 10 Νοέμβρη βρίσκονται σε νέα επίσχεση εργασίας και από το περασμένο Πάσχα σε συνεχείς κινητοποιήσεις με απεργίες, στάσεις εργασίας και επισχέσεις εργασίας, διοργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο κτίριο του καναλιού στο Μπουρνάζι (Αγίας Παρασκευής 40), με τη συμμετοχή των Γ. Κότσιρα, Δ. Τσακνή, Μ. Φάμελου, Ν. Ζιώγαλα και τους «KollektiVa» αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων από τον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Στάσεις εργασίας σε Σκάι και Ναυτεμπορική
 
Παράλληλα, τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, αποφάσισαν την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας από τις 15:00 έως τις 18:00 την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011, για να διεξαχθεί Συνέλευση των εργαζομένων συντακτών, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών τύπου στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», προκειμένου να συζητηθούν οι επιχειρούμενες μειώσεις των αποδοχών τους.
 
Επίσης, διαμαρτυρόμενα για την επιχειρούμενη νέα μείωση αποδοχών των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων, των τεχνικών ραδιοφώνου και τηλεόρασης, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό και στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα skai.gr, αποφάσισαν, κατ’ εξουσιοδότηση και κατ’ εντολή των Γενικών Συνελεύσεων, την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για σήμερα Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 από τις 15:00 έως τις 18:00.
 
Οι διοικήσεις των Ενώσεων ζητούν επιτακτικά να μην πραγματοποιηθεί καμία μείωση αποδοχών των εργαζομένων στον ραδιοφωνικό και στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα skai.gr.

Μετά τη λήξη της στάσης εργασίας στις 18:00, ο Σκάι σταμάτησε να μεταδίδει ζωντανό πρόγραμμα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Με τον τρόπο αυτό η ιδιοκτησία αντιδρά στην κίνηση της ΕΣΗΕΑ να ανακοινώσει τη στάση εργασίας λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι.

Τριήμερη απεργία στα δημόσια ΜΜΕ
 
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΣΥ και η ΠΟΕΠΤΥΜ, κρίνοντας ιδιαιτέρως κρίσιμη την προσεχή εβδομάδα για την τύχη της επίμαχης τροπολογίας, που αφορά στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης αποφάσισε τριήμερη απεργία στα δημόσια ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια Μέσα όλης της χώρας (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας) πραγματοποιούν 24ωρες κυλιόμενες απεργίες από τις 6πμ της Τρίτης 13.12.2011 έως τις 6 πμ της Παρασκευής 16.12.2011 και τη διοργάνωση πανελλαδικής συγκέντρωσης όλων των εργαζομένων στα δημόσια Μέσα το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που θα συζητείται στην Ολομέλεια η επίμαχη τροπολογία.

Εν τω μεταξύ, αγωγή σε βάρος της ΠΟΕΣΥ κατέθεσε η ΕΡΤ για τις κυλιόμενες 24ωρες απεργίες στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Σημειώνεται πως επί της προσφυγής διαφώνησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας επί της προσφυγής αναμένεται να εκδοθεί μετά την αυριανή υποβολή εκ μέρους των διαδίκων των έγγραφων προτάσεων τους. Σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου το αίτημα της διοίκησης της ΕΡΤ. Αν και οι εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτημα αναβολής, προκειμένου να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία της ΠΟΕΣΥ, με την οποία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΕ απο το μέτρο της εφεδρείας, το δικαστήριο το απέρριψε.
 
Υπέρ των εργαζομένων έκαναν παρέμβαση η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ, η Ένωση Προσωπικού Τύπου Ημερήσιων Εφημερίδων, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΓΕΣΕΒΕ και η ΑΔΕΔΥ.
 
Κατά τη διαδικασία κατέθεσε ο διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Ευ. Λουρίδας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «πριν προκηρυχθεί η απεργία δεν κλήθηκε η διοίκηση σε δημόσιο διάλογο απο την ΠΟΕΣΥ, ενώ τα αιτήματα δεν εξαρτώνται απο την ΕΡΤ».
 
Υπέρ των εργαζομένων κατέθεσε η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη. Όπως είπε, «οι δημοσιογράφοι θα χάσουν τη φύση του επαγγέλματός τους, θα χάσουν τα πάντα και πάνω από όλα την ιδιότητά τους. Η ΕΡΤ δεν έχασε χρήματα και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι της κατάφεραν να την κάνουν κερδοφόρα».
 
Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και βουλευτής του ΣΥΝ Β. Μουλόπουλος υποστήριξε πως πρόκειται για «πολιτική δίκη», αφού «κρατικοί υπάλληλοι δημοσιογράφοι, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να τους μετατρέψει, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο».