Την εκτίμηση πως εάν η Ελλάδα και οι θεσμοί τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία εκφράζει ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι «ο σκοπός του προγράμματος είναι η Ελλάδα να σταθεί και να περπατήσει ξανά, στηριζόμενη με δύναμη και στα δύο της πόδια, στις δικές της δυνάμεις».

Ads

Μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στο «Έθνος», ο κ. Μοσκοβισί χαρακτηρίζει μια συμφωνία ως «κοινό εγχείρημα, κοινή πρόκληση και κοινό διακύβευμα» και επισημαίνει ότι «είμαστε μαζί σε αυτό».

«Ο κύριος σκοπός είναι (το ελληνικό πρόγραμμα) να επιτρέψει στην Ελλάδα, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται μία προοπτική για το μέλλον. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον. Οι επενδυτές χρειάζονται νομική ασφάλεια. Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δίνουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Σε τελική ανάλυση, ο σκοπός είναι να σταθεί και να περπατήσει ξανά, στηριζόμενη με δύναμη και στα δύο της πόδια, στις δικές της δυνάμεις», απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο ερώτημα ποιος είναι ο στόχος του νέου προγράμματος.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ σημειώνει: «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν γίνει πολλά, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου. Εκτός από τη νομοθέτηση των ‘δύο πακέτων’ μέτρων που ψηφίστηκαν στις 15 και 22 Ιουλίου, ξεκίνησαν οι συναντήσεις στην Αθήνα και οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Οι Έλληνες εταίροι μας ανταποκρίνονται πλήρως και εποικοδομητικά και εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση μίας συμφωνίας, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων».

Ads

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συμφωνήσουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και στον καθορισμό και τα ορόσημα στο χρονοδιάγραμμα».

Και καταλήγει: «Το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την Ελλάδα, να συνεχίσει να δουλεύει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους της. Θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα. Βασίζομαι στους Έλληνες εταίρους μας, να ακολουθήσουν μία φιλόδοξη ατζέντα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, της 12ης Ιουλίου, τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία».