Ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει με την Τουρκία με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας από την πλευρά του δήλωσε έκπληκτος από τις ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι κατανοεί την οργή της Αθήνας, ωστόσο σημείωσε ότι ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός του διαλόγου.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν από μόλις μια εβδομάδα είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές «και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Όρους Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημείωσε.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω» είπε και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.

Ads

Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία έχει μπροστά της μια καθαρή επιλογή: είτε να ανανεώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη είτε ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Πρόσθεσε πως η Άγκυρα φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Τέλος υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.

Το μήνυμα του Χάικο Μάας

Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας σχολίασε ότι μετά την ανακοίνωση διερευνητικών επαφών «είμαστε εξαιρετικά έκπληκτοι για αυτά που συνεχίσαμε να βλέπουμε το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία» αναφερόμενος στα Βαρώσια και το Oruc Reis. Τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στο πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης όσων είχαν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν αρμόζουν σε μία διπλωματική αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Έχω κατανόηση εάν τώρα στην Αθήνα υπάρχει όχι μόνο έκπληξη αλλά και οργή» σημείωσε ο Μάας, παραδεχόμενος ότι δεν ειναι η πρώτη φορά που με προκλήσεις απο την τουρκική πλευρά παραβιάζονται συμφωνηθέντα για διάλογο. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε: «ελπίζουμε ότι όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα αναζητηθούν δυνατότητες για διάλογο».