Την τακτική του «προβλέψιμου» συμμάχου των ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ads

Σε ένα φιλοαμερικανικό «κρεσέντο» που απηχεί πολιτικά νοσηρές ιστορικές περιόδους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ «εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία» της Ελλάδας, ότι «ουδέποτε» το κλίμα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα και πως ο νόμος EastMed Act «ορίζει» ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε πως η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία καθώς υπήρχε κλίμα για επικείμενη ιρανική επίθεση ως απάντηση στις αμερικανικές ενέργειες. Τόνισε πως επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι για τις ΗΠΑ «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια ταραγμένη εποχή» ενώ σχολιάζοντας την κριτική ότι η χώρα είναι προβλέψιμη υπογράμμισε πως «αυτό αποτελεί την έννοια της στρατηγικής συμμαχίας», κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τα άλλα υποστήριξε πως έγιναν «ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές της χώρας» και πως «θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο είναι πιο πρόσφορος». Σημείωσε πως ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.

Ads