Υπό την σκιά των αλλαγών στην Παιδεία, της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αλλά και του λουκέτου στην ΕΡΤ πραγματοποιούνται οι εορτασμοί της 40ης επετείου του Πολυτεχνείου. Με τις απειλές για επέμβαση της Αστυνομίας στην περίπτωση που οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκπέμψουν από τον χώρο της Πατησίων και στην περίπτωση που την Δευτέρα παρεμποδιστεί το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το κλίμα είναι φορτισμένο.

Ads

 
«Ο νόμος θα τηρηθεί, τα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν. Οι καθηγητές και οι φοιτητές θα πάνε τη Δευτέρα στα μαθήματά τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας ότι «αν παρεμποδιστεί η είσοδος από τον οποιονδήποτε θα αναλάβει η Αστυνομία».
 
Όπως είπε «αν συμβαίνουν παραβατικές πράξεις ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να συμβεί τίποτε άλλο από αυτό που συμβαίνει σε όλη την επικράτεια, δηλαδή τήρηση του νόμου», ενώ επανέλαβε ότι «η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών, έχει απορρίψει το ΣτΕ, την προσφυγή τους και αυτή τη στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα δικαιώματα μεγάλης πλειοψηφίας φοιτητών και ελληνικών οικογενειών».
 
Δήλωσε, δε, ότι «θα σωθεί το εξάμηνο, γιατί ουσιαστικά τα μαθήματα αρχίζουν 10 – 15 Οκτωβρίου. Άρα έχουν χαθεί 3 -4 εβδομάδες και αυτές θα αναπληρωθούν».
 
Υπενθυμίζεται ότι η επέμβαση της Αστυνομίας τις ερχόμενες ημέρες στο Πολυτεχνείο, προέκυψε ως σενάριο όταν σύμφωνα με καταγγελίες οι πρυτανικές αρχές δέχθηκαν το μήνυμα από την ΓΑΔΑ πως «εάν εκπέμψει η ΕΡΤ μέσα από τους χώρους του Πολυτεχνείου, θα περικυκλωθεί το κτίριο και θα επέμβουν τα ΜΑΤ».
 
Οι Πρυτανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πάρουν μια τέτοια ευθύνη, αλλά οι φοιτητές επιμένουν στο κάλεσμα που απηύθηναν στους απολυμένους εργαζόμενους. Μάλιστα, η εκπομπή αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά ή κάποια άλλη διευκρίνιση.
 
Διαβάστε ακόμη: Σαράντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αντίσκηνα στο ΠΑΜΑΚ
 
Την ίδια στιγμή, αντίσκηνα στον αίθριο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έστησαν 11 φοιτητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνσή τους από τις φοιτητικές εστίες του ιδρύματος στην Καλαμαριά.
 
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, οι φοιτητές που διαμαρτύρονται δεν πληρούν τα κριτήρια σπουδών, που είναι προαπαιτούμενα για την παραμονή τους στις εστίες, δηλαδή να περάσουν τα μισά από τα μαθήματα σε τρεις εξεταστικές περιόδους.
 
Οι φοιτητές αντιτείνουν από την πλευρά τους ότι υπάρχουν άδεια καταλύματα, στα οποία θα μπορούσαν να μείνουν.
 
Τη Δευτέρα οι πρυτανικές αρχές θα εξετάσουν περιπτώσεις φοιτητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θα εξεταστούν και τα κοινωνικά κριτήρια ώστε να μπορέσει να παραταθεί για λίγο διάστημα η παραμονή τους στις εστίες.
 
Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο
 
«Ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία, έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και το σεβασμό κάθε πολίτη», ανέφερε σε σχετικό του μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός – πέρασαν 40 χρόνια και ακόμη προκαλεί συγκίνηση και δέος η εικόνα των άοπλων μπροστά στα τανκς».
 
«Τιμούμε, στις 17 Νοεμβρίου, τους αγώνες της νέας γενιάς για Παιδεία και Δημοκρατία» είπε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και πρόσθεσε πως παράλληλα βγάζουμε και ουσιαστικά διδάγματα: «Για διαρκή αναβάθμιση της Παιδείας που μπορεί να επιτυγχάνεται μόνο με ανοιχτά Πανεπιστήμια, για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η νέα προοπτική και να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των Ελλήνων, αλλά και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, μακριά από άκρα και ακρότητες».
 
«Ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης και πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξέγερση του 1973. «Σαράντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία των αδύναμων», αναφέρει η Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με την μνήμη απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής-λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία», προσθέτει το μήνυμα.
 
«Η  εξέγερση του  Νοέμβρη του 1973, υπήρξε πρωτίστως μία υπόθεση της νεολαίας.  Σήμερα,  που οι νέοι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση για την οποία δεν ευθύνονται, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, τιμώντας έτσι την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 αλλά και όλα τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα, να μην επιτρέψουμε να γίνουν μία χαμένη γενιά λόγω ανεργίας και απογοήτευσης», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας επίσης «ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειοψηφία, έχει πλέον την αποφασιστικότητα που απαιτείται προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει και τη δημοσιονομική κρίση», προσθέτοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και της κοινωνικής συνοχής»
 
Σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «η νέα γενιά σήμερα μαστίζεται από την κρίση και την ανεργία και βλέπει τις προοπτικές της να συρρικνώνονται και τα όνειρά της να χάνονται, αλλά αρνείται να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας και να αποτελέσει τη χαμένη γενιά. Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να υποκύψει στα ψευδοδιλλήματα και το λαϊκισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως το μεγαλύτερο χρέος της την αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού και τη διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Ειδικά σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος ξανά την επιβουλεύονται».
 
Στο σχετικό μήνυμά του, το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος τονίζει ότι «πρέπει να δοθεί αποστομωτική απάντηση στην εκστρατεία πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος με στόχο τη συκοφάντηση και το σβήσιμο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου». Καλεί επίσης τον λαό «να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή», καθώς και «να αποκρούσει τη χρηματοδοτούμενη και με προγράμματα σήμερα, εκστρατεία της Ε.Ε. για την προώθηση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, της ταύτισης του κομμουνισμού με το τέρας του ναζισμού- φασισμού που είναι γέννημα του καπιταλισμού».

Έκθεση φωτογραφίας στην Βουλή 

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πολυτεχνείο 1973» διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων, θέλοντας να τιμήσει τη συμπλήρωση 40 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, τον Νοέμβριο του 1973. Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο συνεδριακό χώρο της Βουλής, επί της λεωφόρου Αμαλίας 22-24, εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου,  Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών από το αρχείο του αυτόπτη μάρτυρα των δραματικών γεγονότων του Πολυτεχνείου, φωτορεπόρτερ, Βασίλη Καραγεώργου, η έκθεση παρουσιάζει τη φοιτητική εξέγερση εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας, τον Νοέμβριο του  1973, και τη  βίαιη και αιματηρή  καταστολή της. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου και θα παραμένει ανοικτή για το κοινό από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. καθημερινά, Σάββατο και  Κυριακή.

Ads