Τις συνολικά 31 συλλήψεις φτάνει ο τελικός απολογισμός των επεισοδίων το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά την έναρξη της ΔΕΘ.  Παράλληλα, πριν και κατά τη διάρκεια των πορειών είχαν προσαχθεί 36 άτομα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Κυριακή. Οι προσαχθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ελαφρά τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, στον οποίο δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο 424 ΓΣΝ.

Ads

Ένταση επικράτησε κατά τις 10 χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ.

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες στην πλατεία Σιντριβανιού. Η Αστυνομία προχώρησε σε μεμονωμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους δράστες προς την Καμάρα.
Εκεί, οι ταραξίες, αφού ξήλωσαν μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων, έβαλαν φωτιά στα σκουπίδια, συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, τον πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών.

Οι τελευταίοι επενέβησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου και λάμψης, καταδιώκοντας τους δράστες επί της οδού Εγνατία και στα γύρω στενά της, φτάνοντας έως την οδό Τσιμισκή.
Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν τουλάχιστον 15 προσαγωγές υπόπτων από τα συγκεκριμένα σημεία. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα παραπάνω επεισόδια.

Ads

Στο μεταξύ, ελεύθερα αφέθηκαν τα 36 άτομα που είχαν προσαχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο πλαίσιο των προληπτικών προσαγωγών που διενήργησε η Αστυνομία, καθώς σε βάρος τους δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο.

Ειρηνικά συλλαλητήρια

Εν τω μεταξύ, τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι φορέων, στο πλαίσιο των εγκαινίων της φετινής 77ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ήσυχο κλίμα και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, αντιπροσωπείας των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α. διαδηλωτών.  Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, Θόδωρο Καράογλου, και του επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια ο κύριος όγκος των διαδηλωτών διαλύθηκε.

Και η γγ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμμετείχε στο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια τέθηκε στην κεφαλή της πορείας, που έφθασε έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, στο ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ. Εκεί, μέλη του ΠΑΜΕ, που επέβαιναν σε αγροτικό όχημα, πέταξαν στο δρόμο καρπούζια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και αργότερα ο κύριος όγκος κατευθύνθηκε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται στη Σταυρούπολη.

Στο μεταξύ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και μέλη οργανώσεων, που αντιτίθενται στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκρότησαν πορεία, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Λ. Νίκης, Νικολάου Γερμανού.

Στον ίδιο περίπου χώρο συγκεντρώθηκαν, λίγο πριν τις 7 το βράδυ άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, τα οποία πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία. Σε κάποια στιγμή σημειώθηκε μικροένταση, όταν, στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, συναντήθηκαν με την πορεία του ΠΑΜΕ, χωρίς να προκληθούν όμως επεισόδια. Και η πορεία των αντεξουσιαστών κατέληξε στην Καμάρα, κάτω από τη διακριτική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν τριάντα περίπου «προληπτικές προσαγωγές», χωρίς όμως να γίνουν συλλήψεις.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ