Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ. Λίγο πριν από τις 19:30 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς και στη συνέχεια οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία, κατά μήκος της οδού Εγνατίας, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια ώρα, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τέθηκε επικεφαλής της πορείας του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, με κατεύθυνση την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Ads

21:25 Ολοκληρώνονται και οι τελευταίες διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

20:22 Επιδόθηκαν στον υπουργό ΥΜΑΘ τα ψηφίσματα των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΣΥΡΙΖΑ… Πριν από λίγο, κομμάτι της διαδήλωσης διαλύθηκε, ενώ το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνεται προς το Βελλίδειο.

20:18 Στην Καμάρα κατέληξε μπλοκ των αντιεξουσιαστών με αντιδρώντες στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, το οποίο αποσχίστηκε από τον βασικό κορμό της διαδήλωσης… Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κάποια ένταση, ενώ στην Καμάρα αναμένεται να καταλήξει και το δεύτερο κομμάτι της διαδήλωσης αντιεξουσιαστών και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. 

Ads

20.21: Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ένα κομμάτι της πορείας ξεκίνησε από το υπ. Μακεδονίας θράκης και κατευθύνεται προς της ΔΕΘ από την Ιασωνίδου. Ολοκληρώνεται η πορεία του ΠΑΜΕ από την παραλία. Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η πορεία του ΠΑΜΕ ξεπερνά τους 7.000- 8.000 διαδηλωτές.

20.16: Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον ακόμη 6 προληπτικές προσαγωγές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει και μία στην περιοχή του Θεαγενείου νωρίτερα.

20.10: Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η πορεία από Αγ. Βενιζέλου ξεπερνά τα 20.000 άτομα και είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει. Την διαφορά κάνουν τα πολύ μαζικά μπλοκ εργαζομένων όπως της ΟΛΜΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ και του ΤΤ ενώ για πρώτη φορά την διαφορά κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ένα τόσο μεγάλο μπλοκ που εκτείνεται σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος της διαδήλωσης.

20:06 Μέλη της πορείας του ΠΑΜΕ αδειάζουν το αγροτικό φορτηγάκι με καρπούζια και άλλα φρούτα μπροστά από το χώρο της ΔΕΘ.

20.04: Στην Τσιμισκή βρίσκεται η πορεία του ΠΑΜΕ και κατευθύνεται προς την ΧΑΝΘ.

20,00: Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ μπήκε στο υπ. Μακεδονίας Θράκης για να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον Υπουργό. Μεταξύ άλλων στην πορεία βρίσκεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το σωματείο της ΕΥΑΘ κ.α

19.56: Η κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου έχει φτάσει στο υπ. Μακεδονίας Θράκης.

19.48:  Την Διοικητηρίου ανεβαίνει η πορεία που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου προς το υπ. Μακεδονίας Θράκης.

19.29: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται στους δρόμους 20.000-22.000  διαδηλωτές. 10.000-12.000 διαδηλωτές είναι η πρώτη εκτίμηση για την πορεία των συνδικάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής από το Αγ. Βενιζέλου. 5000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, 3.000 της πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα και 2.000 της πορείας που ξεκίνησε από το συντριβάνι και την Αγ. Σοφίας.
 
19:15 Ξεκίνησαν πορεία στην Εγνατία Οδό πριν από λίγα λεπτά τα μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Συντριβανίου. Στην πλατεία Αγίας Σοφίας πρόκειται να ενωθούν με την πορεία των κινήσεων κατά των μεταλλείων.

19:10 Σε εξέλιξη πλέον και η πορεία του ΠΑΜΕ παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα αλλά και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το Άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Τσίπρας. 

19:00 Σε 11 “προληπτικές” προσαγωγές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησε η αστυνομία.

18:45  Ξεκινά η πορεία της Αντεξουσιαστικής Κίνησης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την Καμάρα. Οι διαδηλωτές θα κινηθούν στο κέντρο της πόλης και θα καταλήξουν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση.
Δύο προληπτικές προσαγωγές, ενός άνδρα και μία γυναίκας, έγιναν πριν από λίγο στην συμβολή των οδών Δημητρίου Γούναρη με Αλεξάνδρου Σβώλου, προκαλώντας την διαμαρτυρία των παρευρισκομένων. Το γεγονός και τη στάση της αστυνομίας κατήγγειλαν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στην Καμάρα.

image

18:14 Μέλη των  ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνονται στο άγαλμα του Βενιζέλου. Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο.

image

18:00 Ξεκινά  η προσέλευση των διαδηλωτών στα σημεία προσυγκεντρώσεων και συγκεκριμένα στο Αγ. Βενιζέλου, την πλ. Αριστοτέλους, την Καμάρα και την Αγ. Σοφίας. 

17:28 Καταγγελίες πολιτών για ελέγχους φωτογραφικού εξοπλισμού και εξαναγκασμό σε σβήσιμο του υλικού, υπό την απειλή σύλληψης από την αστυνομία, κυκλοφορούν στο twitter. 
 

Η πρώτη πορεία από τους ένστολους

Συγκέντρωση στην περιοχή του Λευκού Πύργου πραγματοποιούν το μεσημέρι, ένστολοι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.Η επιτροπή των ένστολων παρέδωσε το ψήφισμα στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, έκανε ανακοινώσεις και αυτή τη στιγμή η πορεία αποχωρεί.

“Απαιτήσαμε να μάς δει ο Σαμαράς, όπως δέχτηκε και τους δικαστικούς. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος. 

image

Γιγαντοπανό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα, γιγαντοπανό έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κινηματογράφο Ολύμπιον στην πλ. Αριστοτέλους την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον Α. Σαμαρά.
Το πανό γράφει “Αλληλεγγύη-Ανατροπή- ΣΥΡΙΖΑ”.

Νωρίτερα ένταση δημιουργήθηκε όταν αστυνομικοί σταμάτησαν ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ και τους απαγόρευσαν να κινηθούν στους δρόμους της πόλης, όμως μετά από τις διαμαρτυρίες των παρευρισκόμενων το περιστατικό έληξε.

image
 

Προγραμματισμένες κινητοποιήσεις

Στις 12 το μεσημέρι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί πρόκειται να συγκεντρωθούν στην πλατεία του Λευκού Πύργου διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές των αποδοχών τους, ενώ το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο ίδιο σημείο προγραμματίζει συγκέντρωση το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο θα ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ξεχωριστό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενώ η Αντιεξουσιαστική Κίνηση έχει προγραμματίσει κινητοποίηση για τις 6 το απόγευμα στο Συντριβάνι, και την ίδια ώρα στην Καμάρα θα γίνει συλλαλητήριο από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

Την Κυριακή, στις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόκειται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των υπό συγχώνευση εταιριών, ενώ μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός»).

Για τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ ΑΕ.

Στη μία το μεσημέρι της Τρίτης πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος το απόγευμα της επομένης αναμένεται να συναντηθεί με τις διοικήσεις των HELEXPO και ΔΕΘ και τους προέδρους των σωματείων των εργαζομένων. Το βράδυ της Τετάρτης, στις 19.30, ο κ.Καμμένος θα πραγματοποιήσει ομιλία (συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης»).

Στις 19:30 το απόγευμα του Σαββάτου (15 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων («Ι.Βελλίδης»), ενώ την στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

Σε αστυνομικό κλοιό η Θεσσαλονίκη

Με αυξημένες περιπολίες δικυκλιστών της ομάδας ΔΙΑΣ και εντατικούς ελέγχους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων της ΕΛΑΣ,  ενώ στους δρόμους θα βρίσκονται 3.500 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κι άλλες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Ήδη στην πόλη βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, που πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Όπως αναφέρει το Alterthess υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται από χθες το πρωί κοινωνικοί χώροι, καταλήψεις και γραφεία οργανώσεων στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον στη Θεσσαλονίκη έχει ανέβει ο ειδικός φράκτης της ΕΛΑΣ που έμπαινε έξω από τη βουλή και θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν θα είναι σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των συνδικάτων, σωματείων και φορέων, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.