Την είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών στους ναούς μόνο με αρνητικό τεστ κορονοϊού ανακοίνωσε στο διάγελλμά του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιφορτίζοντας την εκκλησία για την τήρηση του μέτρου και «δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Ads

«Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία» είπε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, μόλις πριν δύο εβδομάδες, στις αρχές Νοεμβρίου, η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει τις εκκλησίες (μαζί με τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία) από την υποχρεωτικότητα των ανεμβολίαστων να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν σε «δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες» (δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια).

Εκείνη η εξαίρεση είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και κοινωνικό σάλο – ο οποίος εκφράστηκε με δριμύτητα στα κοινωνικά δίκτυα – αφού δεν υπήρχε καμία αντικειμενική βάση σύγκρισης των ναών, με την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Ads

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και τροπολογία για «την επέκταση του μέτρου που αφορά την επίδειξη τεστ για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών και στους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Απαντώντας, τότε, στην κατακραυγή και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί την εξαίρεση των εκκλησιών, υποστηρίζοντας,στη συνέντευξή του στο MEGA, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν τεστ στους χώρους λατρείας. Και πρόσθεσε πως «ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα».

Ωστόσο, ενώ ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει» τρόπος ελέγχου, η Ιεραρχία ανέλαβε την ευθύνη για το θέμα της τήρησης των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν παντού και των ελέγχων. Αποφάσισε και εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία υποχρεούνται οι ιερείς και καλούνται οι πιστοί που είναι ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε τεστ πριν επισκεφθούν κάποιον ιερό ναό.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλούσε όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Με τον Α. Τσίπρα να σχολιάζει τότε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, ότι η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει.

Εκείνο όμως ήταν το πρώτο «άδειασμα» της κυβέρνησης από την Ιεραρχία. Το δεύτερο θα ερχόταν μετά την διαροοή του Μαξίμου, ότι η εγκύκλιος της Ιεραχίας προέκυψε «μετά από επικοινωνία του Γραφείου του πρωθυπουργού» με την Ιεραρχία.

Ωστόσο, μόλις την επόμενη μέρα, μιλώντας στον Σκάι ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος είπε ότι η κυβέρνηση έμαθε από την Ιερά Σύνοδο για την προτροπή και απλώς ζήτησε να εκδοθεί με την μορφή εγκυκλίου, κάτι που όμως, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης, θα γινόταν έτσι κι αλλιώς…