«Όσοι νομίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσία στο ευρώ ή στη χώρα τους, πετώντας κάθε μέρα επικοινωνιακά ‘βελάκια’ σε έναν αδύναμο εταίρο που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση της δημοσιονομικής του προσαρμογής, κάνουν τραγικό πολιτικό και οικονομικό λάθος, εμφανίζονται ανιστόρητοι, δεν έχουν μελετήσει την οικονομική ιστορία των μεγάλων κρίσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας έμμεσα τις δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ.

Ads

 
Ο Φίλιπ Ρέσλερ, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός Γερμανίας για το σχόλιο του πως η έξοδος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον «ταμπού», επανήλθε σήμερα με νέες δηλώσεις τονίζοντας πως «λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες, εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν».
 
Υπενθυμίζεται πως επίθεση κατά του Ρέσλερ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, εξαπέλυσε χτες και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνους» τους «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας», όσους λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία», δήλωσε.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε σήμερα στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας, «το κρίσιμο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα και τα ελληνικά μακροοικονομικά και οικονομικά μεγέθη, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωζώνης και κυρίως η διασφάλιση της προοπτικής της».
 
«Η δυναμική της οικονομικής κρίσης επιβάλει γενναίες, οριστικές και αξιόπιστες αποφάσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως «μια μικρή πτυχή αυτών θα αφορά στην Ελλάδα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και τις προοπτικές ανάπτυξης και εφόσον η Ελλάδα μπορέσει να υπερβεί οριστικά το πρόβλημά της θα έχει συντελέσει στην υπέρβαση του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος». Επιπλέον ανέφερε πως «το βήμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να μείνει μετέωρο».
 
Σημειώνεται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για αλλαγή των ρυθμίσεων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης. Επιπλέον ανέφερε ότι «η Ένωση Τραπεζών θα παρουσιάσει σχετικά, ολοκληρωμένη και δίκαιη πρόταση περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου».