Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα την κρατήσει στην Ευρωζώνη εξέφρασε, μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι στην Ελλάδα «υπάρχει κράτος» και έφερε το παράδειγμα της Χαλυβουργίας στην οποία έκανε εκτενή αναφορά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας», όσους λένε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεύθυνος». «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία», τόνισε αναφερόμενος έμμεσα και στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και την επαναβεβαίωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα φέρει άμεσα νόμο στη Βουλή για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι στη χώρα «υπάρχει Κράτος».
 
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα της Χαλυβουργίας, υποστηρίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να θέσει «τέλος» στην «ασυδοσία» των συντεχνιών.
 
«Η ασυδοσία των συντεχνιών και η ατιμωρησία των παρανόμων “τέλος”. Το δείξαμε στο προαύλιο της Χαλυβουργίας ότι εννοούμε αυτά που λέμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά, αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία».
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το δικαίωμα στην εργασία καταστρατηγείτο από μία ομάδα συνδικαλιστών «και το αποκαταστήσαμε». «Σε τέτοια ανεργία εμείς δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε εργαζομένους να χάνουν τη δουλειά τους», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ανάλγητους όσους υπερασπίζονται τους απεργούς της Χαλυβουργίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι αυτή θα γίνει μόλις βελτιωθεί η θέση της χώρας, όταν δηλαδή εφαρμοστούν αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν και η Ελλάδα πιάσει τους στόχους της.
 
Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και πρόσθεσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ads

Επιπλέον, σημείωσε ότι σήμερα η ανεργία πλησιάζει το 24% και ότι η κυβέρνηση μέσα σε μια τετραετία μπορεί να την κατεβάσει στο 10%. Ηδη φέτος θα αρχίσουμε να συγκρατούμε την ύφεση, αρχές του 2014 θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ανάκαμψη, προέβλεψε.
 
Στο στόχαστρο του Αντώνη Σαμαρά μπήκαν όσοι ξένοι αξιωματούχοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα θα αποτύχει. Όπως τόνισε είναι «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας» και «ανεύθυνοι». «Τους θεωρώ -και το λέω ανοικτά και δημόσια- υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία. Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει…» πρόσθεσε αναφερόμενος έμμεσα και στον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

«Σε μια στιγμή που υπάρχουν σοβαροί κραδασμοί σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μας κατηγορούν ότι δεν πήγαμε να εκβιάσουμε τους πάντες. Σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν μεγάλες αναστατώσεις σε όλο τον γεωπολιτικό μας περίγυρο, μας κατηγορούν ότι δεν κάναμε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε διεθνή απομόνωση της χώρας. Και σε πρωτοφανή αποδυνάμωσή της. Αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε το κύρος της Ελλάδας, όχι για να την απομονώσουμε διεθνώς. Βρισκόμαστε εδώ για να αυξήσουμε την ισχύ της. Όχι για να την αποδυναμώσουμε πλήρως. Βρισκόμαστε εδώ για να βγάλουμε την Ελλάδα από το ‘κάδρο’ της ευρωπαϊκής κρίσης. Όχι για να την κρατήσουμε στο επίκεντρο αυτής της κρίσης. Βρισκόμαστε εδώ για να διατηρήσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Όχι για να επισπεύσουμε την απομάκρυνσή της», δήλωσε για την αντιπολίτευση.
 
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό της ΝΔ. «Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής μας παίζουν ακόμα τέτοια μικροκομματικά παιγνίδια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει όπως τους αξίζει. Αλλά αν κάποιοι παίξουν τέτοια παιγνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμα πιο αυστηρά. Και πριν το λαό, θα τους αντιμετωπίσω εγώ. Στο όνομα του λαού.»
 
Αναφορά έκανε επίσης σε «όσους μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, αλλά υπερασπίστηκαν κατά καιρούς την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων, που αποτελεί την πιο εγκληματική αυθαιρεσία κατά της κοινωνικής συνοχής». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές και τα μέτρα «κατά της δράσης των κουκουλοφόρων, για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους. Και να δω τότε, αν θα βρεθούν κάποιοι να τους υπερασπιστούν».
 
Αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση της κυβέρνησης «να σταματήσει τη λαθρομετανάστευση μέσω πολιτικών μαζικού επαναπατρισμού». «Είπαμε ότι θα προσαρμοστεί η νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας σε όσα προβλέπουν οι σχετικές νομοθεσίες στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας. Και που συμβαίνει να έχουν ιδιαίτερα αυστηρή σχετική νομοθεσία. «Αυτό θα αλλάξει. Και θα αλλάξει συναινετικά. Κι αυτό μπορεί να γίνει. Και όσο πιο συναινετικά αλλάξει, τόσο πιο ισχυρή και ανθεκτική θα είναι η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας. Επίσης σημείωσε ότι θα προχωρήσει και η ανακήρυξη της ΑΟΖ. 

Θ. Μπούρας ο νέος γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ

 

Δια βοής εξελέγη ο νέος γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Θ. Μπούρας, ο οποίος αποτελούσε προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Ο Θ. Μπούρας αντικαθιστά τον Κώστα Τασούλα