Στην ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία επωφελών συμβιβαστικών λύσεων με σκοπό να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς κατέληξαν οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ μετά το πέρας της δίωρης πενταμερούς συνάντησης Κορυφής που πραγματοποίησαν στο Βερολίνο με κύριο θέμα το ζήτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης.

Ads

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Reuters, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «οι 5 συμφώνησαν πως απαιτείται εντατική δουλειά στην Ελλάδα και πως όλα εμπλεκόμενα μέρη θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία κατά τις επόμενες ημέρες, ακόμη και με την ελληνική κυβέρνηση».

image

Παράληλα, διαψεύστηκαν σενάρια που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για τελεσίγραφο της πενταμερούς προς την κυβέρνηση. Αντίθετα, ασφαλείς πηγές έκαναν λόγο ότι οι θεσμοί επεξεργάζονται κείμενο-προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο έχει σκοπό να αμβλύνει τα σημεία τριβής μεταξύ Αθήνας – δανειστών.

Ads

image

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ. Εάν ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό, τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και η συγγραφή του προσχεδίου συμφωνίας των εταίρων με την Ελλάδα.

Μίνι χρονικό της πενταμερούς συνάντησηςΤα «στρατόπεδα»

01:20 Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Κορυφής στο Βερολίνο

01:07 O Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times ανέφερε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται πρόταση της Κομισιόν για συμβιβαστικές λύσεις σε βασικά σημεία τριβής με την Αθήνα.

00:32 Οι Financial Times δημοσίευσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα μια επεξήγηση των τάσεων που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια της έκτακτης μίνι Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο.

Κατά την εφημερίδα, το ΔΝΤ διατηρεί μια σκληρή γραμμή, σεβόμενο αφενός τους κανονισμούς που διέπουν το καθεστώς παροχής δανεισμού και αφετέρου επισημαίνοντας τις επικρίσεις που δέχεται από άλλες δανειζόμενες χώρες του πλανήτη, που επιμένουν ότι η Αθήνα έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης μέχρι τώρα.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει για την παροχή πιο γενναιόδωρων όρων προς την Αθήνα, θέτοντας σε ύψιστη προτεραιότητα τη συνοχή της ευρωζώνης, γεγονός που αποτιμά ως ορόσημο για την ενότητα της ΕΕ.

Ο τρίτος εταίρος, η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, αλλά εξέφρασε φόβους για ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην αξιοπιστία της, εξαιτίας της υπερβολικής διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της ως κεντρικής τράπεζας.

«Κι αν η Άνγκελα Μέρκελ, η πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης, επιμείνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τα χρήματα αυτά πιθανόν να προέλθουν από την ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο συντάκτης του άρθρου των FT.

23:52 Το Reuters, επικαλούμενο πηγή κοντά στις εξελίξεις, ανέφερε ότι «οι 5 συζητούν πως θα προχωρήσουν με τη διαπραγμάτευση και εάν και κατά πόσον θα πρέπει να υποβάλουν μια νέα πρόταση στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

23:30  Έναρξη συνάντησης στο Βερολίνο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής  στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με φόντο την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στο επικέντρο της κυβερνητικής σύσκεψης βρέθηκαν τα ΔΣ των δημόσιων οργανισμών.

Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών

Σε κάθε περίπτωση, ο παρασκηνιακός μαραθώνιος των τελευταίων 48 ωρών απέδωσε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη «θετικού κλίματος» μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ χθες το βράδυ, το τελικό deal όμως δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε μνημονιακές απαιτήσεις στα σκληρά μέτωπα ασφαλιστικού, δημοσιονομικού κενού και δημοσίου. Επ’ αυτών, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στις Βρυξέλλες, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χθες το βράδυ ότι «η τεχνική διαβούλευση ελάχιστα πράγματα έχει πλέον να δώσει» και πως «το ζήτημα είναι πια ξεκάθαρα πολιτικό».

Το ίδιο μήνυμα, άλλωστε, έστειλε με το άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γράφοντας καθαρά ότι το παιχνίδι οδηγείται στα άκρα από κύκλους που επιδιώκουν «τον διχασμό και την διάσπαση της ευρωζώνης».

«Η μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι στιγμής», έγραψε, «δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συγκρούονται δύο στρατηγικές, εκ των οποίων η μία επιδιώκει «τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε.».

Υπό τα δεδομένα αυτά, η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα πλέον προς το ορόσημο της 5ης Ιουνίου και της καταβολής της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ, και όλο το βάρος της πολιτικής προσπάθειας απεμπλοκής μετατοπίζεται σήμερα στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ, μια συνάντηση που έχει ως ατζέντα «το μέλλον της ευρωζώνης» αλλά είναι δεδομένο ότι θα αναλωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε το Σάββατο ένα ακόμη μήνυμα κατά όσων βλέπουν ως λύση το Grexit, καλώντας ταυτόχρονα το ΔΝΤ «να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».

Η παρέμβαση Γιούνκερ δείχνει, επί της ουσίας, και το μεγάλο «αγκάθι» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ. Είναι ένα «αγκάθι» που Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο καλούν την Αθήνα να το υπερβεί κάνοντας επώδυνες υποχωρήσεις. Τα περιθώρια αυτών των υποχωρήσεων, ωστόσο, μάλλον μοιάζουν ελάχιστα πλέον, καθώς το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ούτε οι συντελεστές του ΦΠΑ, ούτε ο χρόνος κατά τον οποίον θα εκδηλωθούν.

Το μείζον ζήτημα – εξ αρχής – ήταν και παραμένει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο ουσιαστικά και θα καθορίσει την έκταση των πολιτικών λιτότητας που θα απαιτηθούν από την Αθήνα. Εκεί, ουσιαστικά, μπαίνει και ο σκληρός παράγοντας του ΔΝΤ κι εκεί θα κριθεί, στα επόμενα 24ωρα, και η πραγματική βούληση του Βερολίνου για συμφωνία.