Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναφέρεται στους κινδύνους από πλημμύρα και συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. 

Ads

Στις 128 σελίδες της έκθεσης, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, είχαν καταγραφεί τα επικίνδυνα ρέματα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο που προκάλεσαν τη φονική καταστροφή στη Δυτική Αττική.

Στη σελίδα 58 σημειώνεται ενδεικτικά ότι «ο Σαρανταπόταμος διασχίζει την κοιλάδα της Οινόης και το Θριάσιο Πεδίο και χύνεται στον Κόλπο της Ελευσίνας.

Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 310 km2 και ορίζεται από τα όρη Πατέρας, Κιθαιρώνας, Πάστρα και Πάρνηθα. Στον κύριο κλάδο συμβάλλουν και νερά άλλων χειμάρρων, με μεγαλύτερο κλάδο αυτόν που πηγάζει από τα όρη Πατέρας και Μακρό Όρος».

Ads

image

Στην ίδια σελίδα και την ενότητα για τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής επισημαίνεται πως «συμβάντα πλημμυρών καταγράφονται επίσης κατά μήκος των παραλιακών περιοχών Μεγάρων και Ελευσίνας». 

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιά, στις ευάλωτες, όπως τις χαρακτηρίζει, περιοχές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Περιοχή Μεγάρων (έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με προβλήματα σε ανθρώπους, οικισμούς και καλλιέργειες): ρέμα Αγ. Παρασκευής – Έξω Βρύση (έχει πλημμυρίσει πολλές φορές, έχουν μελετηθεί και κατασκευάζονται έργα εκτροπής και διευθέτησης), ρέμα Καμάρες – Λάκκα Καλογήρου με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα (έχει μελετηθεί φράγμα ανάσχεσης στα ανάντη και συλλεκτήριοι αγωγοί απορροής μέχρι τη θάλασσα). 
  • Περιοχή Νέας Περάμου (ρέμα Κουλουριώτικο Μονοπάτι). Έντονα προβλήματα σε ανθρώπους, οικισμούς και καλλιέργειες. 

image

Τι απαντά ο Φάμελλος 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος επιβεβαίωσε ότι η έκθεση αυτή είναι αναρτημένη από το 2012 στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου.

Προς παραπομπή στο ευρωδικαστήριο

Παραδέχθηκε επίσης τις διαχρονικές ευθύνες και αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει προειδοποιήσει με επιστολή ότι κινούν προδικαστική διαδικασία για παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο και για την επιβολή κυρώσεων και προστίμου, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η διάνοιξη των μπαζωμένων ρεμάτων.

«Θα ανοίξουν τα ρέματα, θα γκρεμιστούν και αυθαίρετα αν χρειαστεί»

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ως τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική χαρτογράφηση των ρεμάτων και ο σχεδιασμός των έργων για την διάνοιξη τους, τονίζοντας «θα γκρεμίσουμε και αυθαίρετα αν χρειαστεί για να ανοίξουν τα ρέματα».