Τέσσερις νεκροί, αλλά και εκατοντάδες αγνοούμενοι, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επιχείρησης διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, 75 μίλια νότια των Καλών Λιμένων, στην Κρήτη, μετά από βύθιση σκάφους.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 340 άτομα, 4 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι περισσότεροι των διασωθέντων βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο. Ο συντονισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ δεν έχει αποφασισθεί ακόμη σε ποιο σημείο θα αποβιβαστούν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι αρχές εκτιμούν πως ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων ανέρχεται στους 300 με 350, σύμφωνα ωστόσο με ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, οι επιβαίνοντες ήταν τουλάχιστον 700.

Ads

Νωρίτερα, ο λιμενάρχης Hρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης ενημέρωσε πως είχαν περισυλλεγεί πάνω από 300 άτομα, σώα, και πως η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Σαϊτάκη, το ναυάγιο σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Αιγύπτου, ωστόσο δεν έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η γειτονική χώρα στην επιχείρηση.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση.

240 διασωθέντες θα φύγουν για Ιταλία 

Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τους, 240 από τους μετανάστες και πρόσφυγες θα φύγουν για την Ιταλία, ενώ για τους υπόλοιπους από τους διασωθέντες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν για φιλοξενία στην Αγία Γαλήνη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή στους Καλούς Λιμένες.

Αν και το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ έπλεε σε θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Αιγύπτου, άμεση ήταν η κινητοποίηση των Ελληνικών λιμενικών Αρχών σε συνεννόηση με τις αιγυπτιακές Αρχές. Στο σημείο επιχειρούν πέντε παραπλέοντα σκάφη, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο Super Ρuma της πολεμικής Αεροπορίας.

Στην επιχείρηση συνδράμουν από νωρίς, 5 παραπλέοντα πλοία, που έχουν κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους και περισυλλέγουν τους ναυαγούς, 2 σκάφη του λιμενικού, ένα περιπολικό και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ενώ έχει απογειώθει και αεροσκάφος του λιμενικού σώματος.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στους Καλούς Λιμένες.