Νέα σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με φόντο το δίλημμα «Με τις βαριοπούλες ή με τη βιβλιοθήκη;», το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΠΘ κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ads

Σημειώνεται πάντως πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την εκτίμηση πως η όξυνση της έντασης στα ΑΕΙ αποτελούν προάγγελο της εφαρμογής του δόγματος “νόμος και τάξη” στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να “ρίξει το γάντι” στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: Ή με τη γνώση και την ελευθερία, ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας. Χθες μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Όσοι θέλουν να ξανάμπουν με βαριοπούλες και να τα κάνουν τα γυαλιά – καρφιά η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει γι’ αυτό, γιατί οσοι αναζητούν αίμα και ήρωες δεν θα το βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα “ανομία”».

Ads

Τσίπρας: Το δίλημμα δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» αλλά αν θα πληρώσουν ρεύμα ή φροντιστήριο

Στον πρωθυπουργό απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο πλαίσιο του συνεδρίου Future of Retail 2022 της ΕΣΕΕ.

«Το μεγάλο δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα αλλά το δίλημμα που έχει το μέσο νοικοκυριό αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο. Το πραγματικό δίλημμα είναι πώς θα ανταπεξέλθει στο τσουνάμι ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει τεχνηέντως να δημιουργήσει άλλα διλήμματα. Είμαι ανήσυχος για αυτό γιατί αυτή η τεχνητή ένταση έχει οδηγήσει πολλές φορές στη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε στη χώρα αυτήν την ώρα της κοινωνικής κρίσης είναι να δημιουργηθεί και κοινωνική ένταση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Κατανοώ τους επικοινωνιακούς λόγους για τους οποίους που οδηγούνται σε αυτήν την παρεκτροπή αλλά είναι ένας ολισθηρός δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε φαινόμενα που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τις δύσκολες στιγμές που έζησε η χώρα πρόσφατα όταν μία άλλη κοινωνική κρίση είχε δημιουργήσει και συνθήκες πολύς μεγάλης κοινωνικής έντασης.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Ας αφήσουμε έξω επικίνδυνα θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις ανεξέλεγκτες».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΠΘ, αλλά χαρακτηρίζει «αδιανόητη» τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τα επεισόδια στο ΑΠΘ, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, καθώς οι εικόνες αυτές από τον νέο κύκλο επεισοδίων στο ΑΠΘ δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιονδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια, κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιβάλει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια

«Η κατασκευή της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ αποτελεί το πρόσχημα για να επιβληθεί η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ σχολιάζοντας τα επεισόδια που δημιουργήθηκα χθες έκανε λόγο για «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ».

«Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θέλει να επιβάλει την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, στέλνει τα ΜΑΤ, αξιοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες, οι ασφαλίτες αλωνίζουν με συγκεκριμένο και διατεταγμένο ρόλο» υποστήριξε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ONE.

ΜέΡΑ 25: «Η έξαρση της βίας στα πανεπιστήμια έχει εμπνευστή: τον κ. Μητσοτάκη»

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βρουφάκης, εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό με ανακοίνωση.

«Το πρώτο νομοσχέδιο που επέλεξε να φέρει στη Βουλή ήταν η κατάργηση του ασύλου – το πρώτο βήμα της ανακάμπτουσας Ακροδεξιάς πριν την εισβολή των ΜΑΤ και της γενικευμένης αστυνομοκρατίας. Στόχος της “Μητσοτάκης ΑΕ” ήταν, και παραμένει, η «κανονικοποίηση» ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία τα παιδιά των μετόχων της δεν σπουδάζουν αλλά τα οποία η “Μητσοτάκης ΑΕ” θέλει να μετατρέψει σε εκπαιδευτήρια πειθήνιων ημι-αγράμματων υπαλλήλων της ολιγαρχίας. Το αίμα κάποιων φοιτητών που αντιστέκονται είναι μέσα στο πρόγραμμα πόλωσης και τρομοκράτησης της κοινωνίας ώστε να μην στηρίξει το Νέο Φοιτητικό Κίνημα που δημιουργείται αυθόρμητα ως υγιής αντίδραση στο πλάνο της “Μητσοτάκης ΑΕ”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος υποβάθμισης,”κανονικοποίησης” και μετατροπής των πανεπιστημίων σε πειθαρχημένο βραχίονα της ολιγαρχίας, η κα Κεραμέως ήρθε να προσθέσει ένα μοτίβο που παραπέμπει στις πρακτικές της Χούντας: Με ένα “Αποφασίζομεν και Διατάζομεν” ανακοίνωσε ότι αλλάζει το πλαίσιο των φοιτητικών εκλογών. Μόνο χουντική νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει Υπουργό στην πεποίθηση ότι της, ή του, πέφτει λόγος για το πως θα διεξάγονται οι εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους», συνεχίσει.

Καταλήγει δε ότι «το ΜέΡΑ25 καταδικάζει τον δρόμο της βίας που επέλεξε συνειδητά ο κ. Μητσοτάκης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Αυτόνομο, Ακηδεμόνευτο Νέο Φοιτητικό Κίνημα που διαμορφώνεται σήμερα ως υγιής αντίδραση, από τη μια, στον εκφυλισμένο κομματικό-γραφειοκρατικό-παρεοκρατικό φοιτητοπατερισμό όσο, από την άλλη, στην καλά σχεδιασμένη εισβολή της αστυνομοκρατίας και της αγοράς στα πανεπιστήμια».