Τη συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) θα επιχειρήσει εκ νέου τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την πρόταση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρωνας Πολύδωρας στο τραπέζι και την αντιπολίτευση να την έχει απορρίψει, ήδη πριν τη συζητήσει.

Ads

Επίσης, το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, επίκειται η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Με τη διάταξη αυτή, διευκρινίζει, όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν στο ΕΣΡ.

Στην πράξη, μια τέτοια ρύθμιση διαγράφει το πλέον επίμαχο σημείο του νόμου Παππά και ακυρώνει το αίτημα της ΝΔ για απόσυρση του νόμου προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιλογή Πολύδωρα και το πολιτικό blame game

Ads

Η επιλογή Πολύδωρα ήταν μια στοχευμένη – αν και χωρίς βάθος – κίνηση αντιπερισπασμού, η απόρριψή της από τη ΝΔ ήταν η αναμενόμενη επιβεβαίωση μιας προσχηματικής «θεσμικής αντίστασης», και η επόμενη μέρα της ήττας του ΣτΕ δείχνει να οδηγεί το πολιτικό σύστημα σε ένα αδιέξοδο blame game.

Ήδη, αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βύρωνα Πολύδωρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, αν και η κυβέρνηση στόχευε στη ρελάνς προτείνοντας ένα πρόσωπο από τη γαλάζια παράταξη που εκτιμούσε ότι δύσκολα θα μπορούσε να απορριφθεί, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι ο προτεινόμενος για την προεδρία του ΕΣΡ «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός», ο Αδωνις Γεωργιάδης θυμήθηκε το… δημοκρατικό του φρόνημα και, μαζί, και την πρόταση Πολύδωρα, το 2013, για συνεργασία της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή και έσπευσε να αποκηρύξει την κυβερνητική πρόταση, και η γαλάζια ηγεσία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα δική της νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή στο ΕΣΡ «των αρμοδιοτήτων που προβλέπει το Σύνταγμα».

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ απέρριψε επίσης την κυβερνητική πρόταση ενθυμούμενο ότι ο Βύρωνας Πολύδωρας ως υπουργός Δημοσίας Τάξης επί Καραμανλή ήταν ο «υπουργός της ζαρντινιέρας», το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν παίρνει μέρος σε «παζάρια», ο Σταύρος Θεοδωράκης «δεν το πίστεψε» και η Ένωση Κεντρώων έκανε τη δική της πρόταση για την προεδρία του Συμβουλίου, προκρίνοντας τον Σταύρο Δήμα ως τον καταλληλότερο υποψήφιο.

«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αν και ο ίδιος ο Καραμανλής φρόντισε -αν και δεν το συνηθίζει – να διαμηνύσει μέσω κύκλων του ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη επιλογή, κρατώντας σαφείς αποστάσεις.

Ο ίδιος ο Βύρωνας Πολύδωρας έσπασε την Κυριακή τη σιωπή του και σε μία χειμμαρώση συνέντευξη στην ΕΡΤ εξαπέλυσε πυρά, αφήνοντας σοβαρές αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ. «Δεν με θέλει η ΝΔ, γιατί δεν είμαι κολλητός του Χριστοφοράκου», είπε με νόημα. Χρέωσε επίσης τακτικισμούς στη ΝΔ, που όπως είπε θέλει με αυτόν τον τρόπο να ρίξει την κυβέρνηση και δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα του ανα πάσα στιγμή, προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.

Από αυτά που είπε, η ΝΔ κατάλαβε μόνο γιατί τον επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, αποφεύγοντας να απαντήσει στις αιχμές που ο πρώην υπουργός άφησε για τη σχέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διαπλοκή.

Σε μία ακόμα προσπάθεια ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ εκ νέου να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ στηρίζοντας την πρόταση Πολύδωρα, και να αποδείξει ότι «έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης».

Ωστόσο όπως σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη ο Βύρωνας Πολύδωρας είχε εξ αρχής ταχθεί υπέρ του νόμου Παππά και, κυρίως, ήταν σταθερά υπέρμαχος της ρύθμισης του άναρχου και διαπλεκόμενου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόσθεταν, δε, πως το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι τελικά τα πρόσωπα αλλά η εξώφθαλμα υποκριτική στάση της ΝΔ: «Και τον ίδιο τον… Μητσοτάκη να προτείναμε για πρόεδρο του ΕΣΡ, η ΝΔ θα επέλεγε ξανά τη συμμαχία με τους καναλάρχες», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, δεν διαφαίνεται ορίζοντας λήξης του τηλεοπτικού πολέμου και του φαύλου κύκλου των ευθυνών.

Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση έτοιμη, εάν αποτύχει και αυτή τη φορά η συγκρότηση του ΕΣΡ, να φέρει στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας τον νέο νόμο-γέφυρα που θα χορηγεί τις προσωρινές «βεβαιώσεις λειτουργίας» σε υπάρχοντα και μη κανάλια, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν ενοίκιο για τις συχνότητας και θα πληρούν τις προδιαγραφές για το πρόγραμμα και την απασχόληση.

Ες αύριον τα σπουδαία…