Ανοίγει αυτή την εβδομάδα η νέα φάση των επαφών κυβέρνησης-εταίρων για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ads

Πιθανότατα αύριο Δευτέρα, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, με τους επικεφαλής τους να έπονται.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθούν το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά. Την προηγούμενη Πέμπτη στο Eurogroup οι δανειστές ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για ασφαλιστικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει αποστείλει τα περαιτέρω στοιχεία καθώς και κοστολόγηση της ασφαλιστικής πρότασης, για την οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους αγρότες.

Βαριά φιλελεύθερη ατζέντα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κι έναν… γάμο συμφέροντος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν φαίνεται να φέρνει το νέο «σύμφωνο συμβίωσης» Ελλάδας και ΔΝΤ που επισφραγίστηκε στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας. Η αναγκαστική, νέα συγκατοίκηση με το Ταμείο, που στην πράξη επιβλήθηκε από το Βερολίνο, διαμορφώνει νέα δεδομένα και επιτείνει την πίεση στην Αθήνα για το ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ θέτει ως βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ακόμη πιο επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα από εκείνες που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Ads

Αναλυτικά, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά:

• Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έως 1% για εργοδότες και εργαζομένους, έναντι συνολικής αύξησης 1,5% που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

• Τερματισμό κάθε κρατικής επιχορήγησης και να χρηματοδότηση των συντάξεων μόνον από τα έσοδα των ταμείων.

• Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

• Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και στις επικουρικές συντάξεις

• Περαιτέρω μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών

• Πλήρη κατάργηση των εφάπαξ

• Αμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ

Η συγκεκριμένη ατζέντα φέρεται να είναι προϊόν διαβούλευσης και, υπό διαμόρφωση, συμφωνίας ανάμεσα στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αμφότερες τις πλευρές να θεωρούν πολύ «ήπιες» τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

«Ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα» είναι μάλιστα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, η φράση που αποτυπώνει τις διαθέσεις του Ταμείου στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε εχθές πως δεν αποκλείει εμπλοκή στην διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, και παράλληλα δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την εθνική σύνταξη και να μην δεχθεί μείωσή της κάτω από τα 384 ευρώ, όπως και να μην ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της. Ωστόσο γυρνώντας από την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διϋπουργικής του ΟΟΣΑ, δήλωσε πως «εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο». Την εκτίμηση ότι η τελική συμφωνία για το Ασφαλιστικό θα επιτευχθεί με αμφίπλευρους συμβιβασμούς, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του χρέους και του προσφυγικού, θα συζητηθούν στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με την Άγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στη Γερμανία, και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο τέλος της εβδομάδας.

Η Αθήνα επιθυμεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 900 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ – πρόκειται για δύο δόσεις που αφορούν το πρώτο πρόγραμμα στήριξης.