«Λοταρία» με αποδείξεις και χρηματικά έπαθλα για τους φορολογούμενους είναι μία από τις νέες προτάσεις που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στο  Eurogroup για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η “λοταρία” είναι μία από τις τρεις νέες μεταρρυθμίσεις, πέραν της ήδη γνωστής «λίστας Βαρουφάκη» που θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια με στόχο να δοθούν «επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους». Το σχέδιο προβλέπει «θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία» και να επιβραβεύεται η καλή φορολογική συνείδηση.

Ads

Δύο ακόμη ρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής θα μπουν επίσης στη διαβούλευση με τα τεχνικά κλιμάκια – η υποβολή δηλώσεων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμο και η κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι ενδοομιλικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προτείνει «μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση». Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές πρόκειται «για πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια». Ουσιαστικά δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έκρυψαν εισοδήματα με στόχο να μπει άμεσα ρευστό στα κρατικά ταμεία. 

Τί προβλέπει η «λοταρία»

Η «λοταρία» των αποδείξεων, πάντως, δεν είναι καινούριο μέτρο. Είχε προταθεί στην τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο και η τότε ρύθμιση προέβλεπε θεσμοθέτηση επάθλων με χρηματικά ποσά από 500 έως 1000 ευρώ.

Ads

Η πρόταση είχε παρουσιαστεί στις περίφημες διαπραγματεύσεις του Παρισιού και τότε η τρόικα είχε ζητήσει από την ελληνική πλευρά περισσότερα στοιχεία. Βασίστηκε, δε, στο προηγούμενο της Πορτογαλίας όπου με την εφαρμογή του μέτρου η ζήτηση αποδείξεων έφτασε στο 45% με έσοδα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο.

Η λοταρία των αποδείξεων εφαρμόζεται επίσης στη Μάλτα, τη Σλοβακία, την Ταϊβάν, την Αργεντινή, την Κολομβία, το Πόρτο Ρίκο και τη Βραζιλία. Με βάση το πορτογαλικό μοντέλο εκείνος που θα κερδίσει στην κλήρωση μπορεί να κερδίσει αυτοκίνητο ή μετρητά, ενώ στη Σλοβενία και τη Μάλτα, τα κέρδη περιορίζονται μόνο σε μετρητά.
                                                                                          
Μαξίμου: Πολιτικός ο ρόλος του Eurogroup

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, όλες οι επιμέρους συζητήσεις επί των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι στο σημερινό Eurogroup από το οποίο τονίζεται ότι το ζητούμενο «είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο» και ότι ¨δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μαζί με τις τρεις παραπάνω μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση ¨είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού   Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο».