«Δεν πιστεύω στη συγκυβέρνηση με τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου, αλλά σε μια συγκυβέρνηση με μια Αριστερά που όμως θέλει να κυβερνήσει», διαμηνύει μέσω του tvxs.gr η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη. Αναφορικά με τις διεργασίες στο κόμμα της δηλώνει ότι «αυτό που προέχει τώρα, είναι η πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές» και πως «θα πρέπει να αναμένουμε και από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου να εκφράσει τις προθέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ». Η ίδια κάνει λόγο για ελλιπή προετοιμασία και μειωμένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Παπανδρέου στην αρχή της κρίσης και προσθέτει: «Υπό την πίεση της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν, ήταν άδικα αλλά αναγκαία για το 2010. Αυτό όμως δεν ισχύει και για το 2011». Αναφορικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου, σημειώνει ως αυτονόητο πως «εάν χρειαστεί μπορεί να παρατείνει τη θητεία της για κάποιο διάστημα, ώστε να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό της το έργο». Tvxs Αφιέρωμα: Η «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά

Ads

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ανοίξει η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ. Με ποιους όρους; Με ποιες διαδικασίες;
 
Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει υποστεί απώλειες, καθώς αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες κρίσης, υποχρεώθηκε να λάβει αποφάσεις που έπληξαν τα κοινωνικά στρώματα με τα οποία ήταν παραδοσιακά συνδεδεμένο.

Αυτό που προέχει τώρα, είναι η πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Να αξιολογήσουμε την πορεία των 2 τελευταίων χρόνων και να αναδείξουμε προοδευτικές επιλογές. Να απαντήσουμε στο καυτό ερώτημα των πολιτών: «γιατί να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ»; Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί.

Μπορεί να προχωρήσει το κόμμα με το Γ. Παπανδρέου επικεφαλής; Ποια χαρακτηριστικά οφείλει να έχει μία ενδεχόμενη νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ;

Ads

Για το θέμα της επιλογής Προέδρου, υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Θα πρέπει να αναμένουμε και από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου να εκφράσει τις προθέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Ένα είναι επιβεβλημένο: ο επόμενος Πρόεδρος να μπορεί να εκφράσει αξιόπιστα και να εγγυηθεί τη νέα πολιτική ατζέντα και το προοδευτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από μία 2ετία – σταθμό στην ιστορία του κινήματος, εσείς ποιο ΠΑΣΟΚ οραματίζεστε;
 
Τα δυο τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποδομήθηκε το μεταπολιτευτικό σύστημα διακυβέρνησης και οικονομικής διάρθρωσης. Το ΠΑΣΟΚ, υποχρεώθηκε να λειτουργήσει, υπό το βάρος των συνθηκών και των ασφυκτικών δεσμεύσεων έναντι των δανειστών μας, ακόμα και ενάντια στις προγραμματικές του εξαγγελίες. Γι αυτό, δεν είναι εύκολο να επανασυνδεθούμε με τη βάση μας και να πείσουμε ότι υπάρχει προοδευτική διέξοδος από την κρίση. Αυτό ακριβώς όμως θα πρέπει να επιχειρήσουμε. Το μεγάλο διακύβευμα του ΠΑΣΟΚ  είναι να εκφράσει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου ως μια μεγάλη και ιστορική προοδευτική παράταξη.

Η πρόταση αυτή για να είναι αξιόπιστη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα σφιχτή δημοσιονομική πραγματικότητα και να επικεντρώνεται στην υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επενδύσεων, της εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, ιδιαίτερα των νέων.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου;
 
Στο πρώτο στάδιο, θεωρώ ότι βιώσαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι και τα αντανακλαστικά μας δεν λειτούργησαν άμεσα. Αργήσαμε να προβλέψουμε τις απειλητικές διαστάσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και δεν συγκροτήσαμε έγκαιρα μια ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα.

Μετά την ένταξή μας στον μηχανισμό στήριξης και την υπογραφή του μνημονίου, υπό την πίεση της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν, ήταν άδικα αλλά αναγκαία για το 2010. Αυτό όμως δεν ισχύει και για το 2011. Τότε έπρεπε να γίνει σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οργάνωση της αποτελεσματικής υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ποιο ρόλο θα επιδιώξετε να έχετε η ίδια στις πολιτικές ζυμώσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη, μέσα κι έξω από το ΠΑΣΟΚ;
 
Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα το σενάριο για να μιλήσουμε στη συνέχεια για ρόλους. Αυτό που έχει σημασία, είναι η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, μέσω μιας προοδευτικής πολιτικής πλατφόρμας και ενός «οδικού χάρτη» εξόδου από την κρίση. Πιστέψτε με, δεν θα έχουν καμία σημασία οι προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες κανενός, αν δεν χαραχθεί μια σταθερή πορεία που θα δώσει ελπίδα και διάθεση δημιουργίας στους πολίτες. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις.

Τι βλέπετε για την «επόμενη μέρα» γενικότερα στο πολιτικό σύστημα;
 
Πολλοί είναι εκείνοι που δομούν σενάρια συνεργασιών, τα οποία στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων, μεταφέρουν το βάρος του προγραμματικού λόγου κεντροδεξιά. Δεν πιστεύω στη συγκυβέρνηση με τις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου, αλλά σε μια συγκυβέρνηση με μια Αριστερά που όμως θέλει να κυβερνήσει. Οι προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να προχωρήσουν σε μια προγραμματική συνεργασία με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη κοινωνική συνοχή.

Πόση διάρκεια οφείλει να έχει η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι κυβέρνηση ανάγκης. Συγκροτήθηκε για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την καταβολή της 6ης δόσης, όπως και έγινε, και κυρίως για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, για το PSI, και προέχει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Είναι αυτονόητο ότι εάν χρειαστεί μπορεί να παρατείνει τη θητεία της για κάποιο διάστημα, ώστε να ολοκληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό της το έργο.

Το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, που κανείς δε διαφωνεί ότι είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι αναγκαίες τομές, δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν λαϊκής βούλησης μετά τις εκλογές.