Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έκανε δυο λάθη με την Ελλάδα.

Ads

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία.

Μιλώντας στο περιοδικό Bloomberg Markets, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επέκρινε συνολικά τις ελληνικές κυβερνήσεις για την στάση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνταν ότι τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προωθηθούν ήταν δικά τους, αλλά υποστήριζαν ότι επιβάλλονταν από την τρόικα, είπε.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να συνεχίζει να ακολουθεί με το ζόρι και να περιμένει ότι τα πράγματα θα λυθούν. Οι ηγέτες της Ελλαδας θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο την ιδιοκτησία της επανίδρυσης της χώρας τους», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ads

Κάνοντας την αυτοκριτική της, μίλησε και για τα λάθη του ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι οι πιστωτές υποτίμησαν τον υφεσιακό αντίκτυπο ορισμένων μέτρων που λήφθηκαν και υπερεκτίμησαν την ικανότητα της Ελλάδας να αποδεχθεί την ιδιοκτησία των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε. καθώς ο ρόλος της εντός της Ένωσης παραμένει σημαντικός.