Με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης της Κύπρου έναντι των δανειστών και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης.

Ads

 
Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι 30 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Καταψήφισαν 26 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών.
 
Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούσε την πρώτη υποχρέωση της Κύπρου στο πλαίσιο του Μνημονίου. Οι αποκρατικοποιήσεις που προωθούνται έχουν προκαλέσει ήδη μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες, βυθίζοντας εκ νέου τη χώρα σε μια πολιτική κρίση. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη το σχετικό νομοσχέδιο δεν ξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν πέντε από τους οκτώ βουλευτές του ΔΗΚΟ επέλεξαν να ψηφίσουν αποχή.
 
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε ανακοίνωσή του ανέφερε:
 
«Η ψήφιση του εν λόγω σημαντικού νομοσχεδίου, μετά τη μικρή περιπέτεια των προηγούμενων ημερών, επαναφέρει τη χώρα μας στο επίπεδο της αξιοπιστίας και του κύρους που κατακτήσαμε τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίον ο κυπριακός λαός υπέστη μεγάλες θυσίες. Ταυτόχρονα, η απόφαση επιτρέπει την υλοποίηση των πτυχών του νομοσχεδίου που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, προς όφελος των εργαζομένων, του καταναλωτή και της οικονομίας γενικότερα».
 
«Η διαδικασία θα προσφέρει νέες δυνατότητες και υπόβαθρο για να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης», πρόσθεσε, σύμφωνα με το SigmaLive.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με γραπτή του δήλωση, εκφράζει την ικανοποίησή του για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Νόμου περί Αποκρατικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών και δηλώνει ότι «η σημερινή απόφαση της Βουλής ανοίγει το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση».
 
«Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από υποχρέωση, αποτελεί ευκαιρία για προσέλκυση επενδύσεων, για ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας και για απαλλαγή από τα βαρίδια του κρατισμού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών.
 
Καταλήγοντας, αναφέρει, ότι «η χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζεται ενώ ο δρόμος της σταθεροποίησης, της αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της ανάκαμψης της οικονομίας μας, παραμένει ανοικτός».