«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα» υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις καταστροφές στη βόρεια Εύβοια.

Ads

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να κάνουμε τρία πράγματα: Να προετοιμαζόμαστε καλύτερα, να δίνουμε μάχη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες είτε έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις είτε με την αποκατάσταση των περιοχών».

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το «θέλημα Θεού» έρχεται να προστεθεί στην δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Σκάι, προσπάθησε να αποσυνδέσει τις πυρκαγιές και τα ελλιπη αντιπλημμυρικά έργα από τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια. «Οι καταστροφές όπως βλέπουμε έχουν γίνει χαμηλά στη θάλασσα. Έτσι δεν είναι; Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τις ζημιές στη θάλασσα με τα καμένα», είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Αυτιά. 

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια: Βιβλικές καταστροφές και ευθύνες

Ads

«Στην Εύβοια δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμύρισε η Αγία Άννα, είχε γίνει και στο παρελθόν» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου και επισήμανε πως «εμείς φροντίζουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και αντιμετωπίζουμε τα δομικά προβλήματα πιο γρήγορα από ό,τι το παρελθόν».

«Για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου θέλω να επισημάνω το εξής. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειαζόντουσαν 6 μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου, ενώ πρόσθεσε:

«Όπως έχουμε αποδείξει παντού όπου υπήρξε ανάγκη, στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να περιορίσουμε μέσω της πρόληψης τις δυσμενείς συνέπειες και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για την γρήγορη αποζημίωση και την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών».

Λέκκας: Λάθος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις πυρόπληκτες περιοχές

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα καμένα της Βόρειας Εύβοιας κινείται στη λάθος κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας πως είναι λανθασμένες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την προστασία των πυρόπληκτων κατοίκων.

Όπως κατήγγειλε δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες. Συγκεκριμένα, τόνισε πως επιλέχθηκε μια ολιστική παρέμβαση και δεν έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις στα καμένα παρά το γεγονός ότι είχαν επισημανθεί στην κυβέρνηση συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες λεκάνες που θα έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις κατά μήκος της κοίτης.

«Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε και συνέχισε: «θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την πως άφησε την Βόρεια Εύβοια απροστάτευτη. 

«Σε πρωινή του παρέμβαση ο κ. Πέτσας προχώρησε σε συστάσεις να μην συνδέουμε τις πλημμύρες στην Ευβοια με τα καμένα. Οι ζημιές είναι χαμηλά υποστήριξε. Ακόμα πιο χαμηλά όμως είναι το επίπεδο των κυβερνητικών επιχειρημάτων!», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

O ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «Θεού». «Μετά τους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα φταίει και ο Θεός για την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη βόρεια Εύβοια. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει ευθύνη για τίποτα. Μέχρι στιγμής για όλες τις αποτυχίες της φταίνε οι πολίτες ή η αντιπολίτευση. Σήμερα μάθαμε από τον κ. Οικονόμου ότι για την αδιαφορία υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές φταίει μέχρι και ο Θεός. Μία κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την κοινωνία και διαρκώς προσβάλλει τους πολίτες με τη στάση της», αναφέρει.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε: «Κανένα έργο σε καμία πυρόπληκτη περιοχή, παρά τις εκτιμήσεις όλων για πλημμύρες. Η Βόρεια Εύβοια απροστάτευτη, όπως και κάθε πυρόπληκτη περιοχή της χώρας, βλέπει τις πληγές της να βαθαίνουν, από την επιτελική αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Την ίδια στιγμή σε μια ακραία επίδειξη προπαγανδιστικού θράσους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τις πλημμύρες με τις πυρκαγιές του Αυγούστου επειδή οι ζημιές είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές. Χρειάστηκε μία νύχτα ήπιων βροχοπτώσεων για να γίνει πράξη αυτό για το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούσαν μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Δρόμοι καταστράφηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και δηλώνουν απελπισμένοι, εγκαταλελειμμένοι και απροστάτευτοι».

«Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη απέδειξε για μια ακόμη φορά την ανικανότητά του να υλοποιήσει οποιοδήποτε έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην Βόρεια Εύβοια και σε ολόκληρη τη χώρα. Έμεινε στα γνωστά πυροτεχνήματα της προπαγάνδας, των εξαγγελιών και του εμπορίου ελπίδας μετά τις φωτιές, κοροϊδεύοντας τους πολίτες που έχουν πληγεί, συνεχίζοντας τις δηλώσεις έλλειψης σεβασμού στους πληγέντες, με πλήρη άγνοια των προφανών επιστημονικών προβλέψεων».

«Η Βόρεια Εύβοια είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας και της αφασίας του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και είναι, δυστυχώς, βέβαιο ότι παρόμοιες καταστροφές θα σημειωθούν ξανά τόσο στην Εύβοια όσο και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

«Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν την Β. Εύβοια είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς ολιγωρίας και αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ και των επιτελών της» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και τονίζει:

«είχαμε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες πλημμύρες, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια δραστική απλούστευση διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και των πολλαπλών επικαλύψεων που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα. Είχαμε, επίσης, επισημάνει ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να προλάβουμε το φθινόπωρο και τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση εκώφευσε και περιορίστηκε σε θεατρινισμούς και στην επίδειξη σχεδίων έργων αδιαφορώντας για την επιβεβαίωση του προαναγγελθέντος κινδύνου. Σήμερα, ξαναζούμε τις σκηνές του 2020 με θέατρο ξανά την βασανισμένη Εύβοια. Το Κίνημα Αλλαγής θα συμπαρασταθεί στους κατοίκους της δοκιμαζόμενης Εύβοιας με κάθε δυνατό τρόπο».

«Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βόρεια Εύβοια, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα σφοδρή, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του λαού της περιοχής. Με τις πρώτες βροχοπτώσεις κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές! Πλημμύρισαν σπίτια και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, έκλεισαν δρόμοι, καταστράφηκε εξοπλισμός μαγαζιών. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι οι κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι τεράστιοι», αναφέρει το ΚΚΕ και σημειώνει:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί, δυο ολόκληρους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα αντιδιαβρωτικά έργα όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά ελάχιστα έχουν ξεκινήσει. Δυο μήνες μετά δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ούτε οι αντιπλημμυρικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Δυο μήνες μετά συνεχίζουν τον εμπαιγμό του λαού, με πανηγυρισμούς για ανθρωποκεντρικά σχέδια “ανασυγκρότησης” και “χρόνους ρεκόρ” στην εκπόνηση μελετών για αντιδιαβρωτικά. Από κοντά περιφέρεια και δήμαρχοι, που μόλις πριν 2 μέρες βρέθηκαν στην περιοχή και καθησύχαζαν τον κόσμο ότι “έχουν εξασφαλίσει ένα πρώτο βασικό επίπεδο προστασίας”».