Η επιβράβευση που περίμενε η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της φαίνεται πως παίρνει παράταση. Μια ημέρα μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή, οι πληροφορίες για καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που αναμένει εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση, προσλαμβάνουν επίσημο χαρακτήρα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε: «Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα». Από την πλευρά της η ΕΕ καλωσόρισε την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ αλλά παραπέμπει στην ψήφιση του προϋπολογισμού που θα είναι επίσης «χρήσιμη» ενώ η ΕΚΤ αποκλείει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Για την Ελλάδα η ΕΚΤ έκανε ό,τι μπορούσε» ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι. Μετά τις πληροφορίες περί καθυστέρησης της δόσης βουτιά κατέγραψε το χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να κλείνει με σημαντικές απώλειες 3,77%, στις 794,67 μονάδες. 

Ads

 
«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα, και μαζί με την Ελλάδα, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά της, η ΕΕ καλωσόρισε την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ από Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το ως «σημαντικό βήμα», ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση. «Θυμάμαι ωστόσο ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013» δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
 
«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση» πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Επιπλέον χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, επισήμανε ο Ο’ Κόνορ. Πρόσθεσε πως περιμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «τις ερχόμενες ημέρες».

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την ελληνική βοήθεια
 
«Πολύ σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη χθεσινή υπερψήφιση των νέων μέτρων από τη βουλή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «νομισματική χρηματοδότηση», η οποία προσκρούει στο καταστατικό της ΕΚΤ που απαγορεύει την χορήγηση άμεσης βοήθειας. Σημείωσε ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στη νέα ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό.
 
«Η ΕΚΤ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και επιδιώκει την αποκατάσταση των καναλιών χρηματοδότησης, αλλά δεν χρηματοδοτεί (κυβερνήσεις) μέσω της νομισματικής της πολιτικής». Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στις κυβερνήσεις τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος για την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να παραχωρήσει τα έσοδά της και πέραν της τριετίας, πράγμα που σημαίνει ότι περί τα 12-15 δισ. ευρώ θα περάσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών και από εκεί στις κυβερνήσεις.
 
«Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να δουν τι θα κάνουν τα κέρδη αυτά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις αποφάσισαν ήδη από τις αρχές του έτους να τα αποδώσουν στην Ελλάδα. «Η ΕΚΤ έχει σε γενικές γραμμές τελειώσει με την ελληνική βοήθεια» κατέληξε.
 
Καθυστέρηση βλέπει και ο γερμανικός Τύπος

Την πιθανότητα να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης επισημαίνει με σημερινά του δημοσιεύματα και ο γερμανικός Τύπος.

Ads

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί. «Το ενδεχόμενο λήψης των τελικών αποφάσεων την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να αποκλειστεί και για πρακτικούς λόγους», σύμφωνα με την FAZ, καθώς ακόμη και αν οι υπουργοί Οικονομικών ανάψουν τη Δευτέρα το «πράσινο φως», οι όποιες αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από επτά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.
 
Για αυτή τη διαδικασία, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, προβλέπονται δύο εβδομάδες. Κατόπιν το Eurogroup θα μπορεί να λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, στη βάση αυτού του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.
 
Όπως αναφέρει και η Süddeutsche Zeitung, το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θεωρείται απλά ένα «ενδιάμεσο βήμα» στο δρόμο προς τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι η έγκριση του πακέτου από την ελληνική βουλή αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες του ελληνικού λαού.
 
«Η απόφαση της ελληνικής βουλής για το πακέτο περικοπών που πρότεινε η κυβέρνηση αποτελεί σημαντική ομολογία υπέρ της αναγκαίας πολιτικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Βεστερβέλε, συμπληρώνοντας πως «το μήνυμα αυτό ακούγεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Στουρνάρας: Περιμένουμε την Ευρώπη να πράξει το καθήκον της
 
Την Τετάρτη, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε καταστήσει σαφές πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι η σειρά της ΕΕ να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. «Εάν η Ευρώπη ζητάει από εμάς να πράξουμε το καθήκον μας ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, περιμένουμε από την Ευρώπη να πράξει από αύριο κιόλας το δικό της καθήκον προς την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Σε χθεσινή του παρέμβαση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν ξεκαθάρισε πως μόνο με την έγκριση των μέτρων θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την ενιαία εκταμίευση της δανειακής δόσης. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για πιέσεις τις οποίες ασκούν υπουργοί Οικονομικών ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου να αναβληθούν οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα και να καθυστερήσει η αποδέσμευση των 31.5 δις.
 
Αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινοβραδινή ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία χαρακτήρισε ως βασικό υπαίτιο για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας την ίδια η χώρα και όχι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται. Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι τα προβλήματα της χώρας δεν ξεκίνησαν με το Μνημόνιο, αλλά με την υπερχρέωση και την αδυναμία της να δανειστεί το 2010.
 
«Κάποιος πρέπει να πει στους Έλληνες ότι δεν είναι σωστό να απεργούν σε κάθε ιδιωτικοποίηση, ότι δεν γίνεται να έχουν ένα κράτος που δεν συλλέγει τους φόρους του, ότι τα υπουργεία δεν μπορούν καν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μάζευαν αρκετά έσοδα ούτε κάν για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ότι μερικές συντάξεις ήταν πολύ μεγάλες, ότι το κράτος είναι τεράστιο», σημείωσε μεταξύ άλλων η καγκελάριος, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών για το Ελληνικό Πρόγραμμα προσαρμογής.