Επεισόδια στα Εξάρχεια, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία της Αθήνας χτυπήθηκε με δακρυγόντα και κρότου λάμψεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Σύμφωνα με τις αναφορές των διαδηλωτών η πορεία ήταν εντελώς ειρηνική και η επίθεση των ΜΑΤ έγινε απρόκλητα. Δρακόντεια και πιο αυστηρά από ποτέ, τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας. Πάνω από 30.000 οι διαδηλωτές στην Αθήνα. Μαζικές πορείες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.

Ads

Επεισόδια στην πλατεία Εξαρχείων μετά τη μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου. Διμοιρίες των ΜΑΤ και δικυκλιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ κυνήγησαν διαδηλωτές στα στενά και έκαναν χρήση χημικών στην πλατεία όπου εγκλωβίστηκε κόσμος. Αναφορές ότι δέχτηκε δεύτερη επίθεση από την αστυνομία το μπλοκ Ροσινάντε. Το εν λόγω μπλοκ ήταν το πρώτο που δέχτηκε χημικά νωρίτερα στην πορεία. Ένταση μεταξύ αστυνομίας και ομάδας νεαρών στα στενά με πετροπόλεμο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Έχουν γίνει πολλές προσαγωγές ενώ αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων που διαμαρτύρονταν από τα μπαλκόνια τους για τα χημικά. 

Καταγγελίες ότι μια διμοιρία των ΜΑΤ, αφού αντιπαρατέθηκε με δύο εργαζόμενους περιπτέρου στην πλ. Εξαρχείων, τους ξυλοκόπησε και προσήγαγε τον έναν από αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί προκάλεσαν και ζημιές στο περίπτερο. Αναφορές ότι αστυνομικοί έριξαν και τη τζαμαρία μιας πολυκατοικίας όταν τρεις νεαροί επιχείρησαν να μπουν με τα κλειδιά τους. Επιπλέον, υπάρχουν καταγελλίες για επίθεση αστυνομικών κατά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφου του VICE.

Δακρυγόνα και μάχες σώμα με σώμα αστυνομικών με διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το alterthess, άντρες της αστυνομίας χτύπησαν διαδηλωτές και διαδηλώτριες και προχώρησαν σε προσαγωγές. Πληροφορίες για έναν σοβαρά τραυματία. Επεισόδια με πέτρες και μολότοφ στην Πάτρα. Αρκετές οι προσαγωγές από την αστυνομία. 

Τα γεγονότα, φωτογραφίες και βίντεο

21:12 – Διαδηλωτές καταγγέλλουν απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία Στο Κόκκινο

20:04 –  Σε επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στα στενά των Εξαρχείων.

Βίντεο από την ένταση που επικράτησε στην πορεία: 

19: 56 – Δυο πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την ένταση που επικράτησε στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ένας ακόμη αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα. 
 
19:36 – Σε εξέλιξη μεγάλες πορείες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Επεισόδια στην Πάτρα έξω από το δικαστικό μέγαρο και χρήση χημικών από την αστυνομία.

Ads

Θεσσαλονίκη:

image

Πάτρα


 

19:34 – Άνοιξαν η Σταδίου και η Πανεπιστημίου. Πριν από λίγο το μπλοκ του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία.
 
19: 17 – Κυνηγητό των ΜΑΤ σε διαδηλωτές στη Βασιλίσσης Σοφίας, με την πορεία να έχει κοπεί στα δύο. Εστίες φωτιάς, χρήση χημικών και κρότου λάμψης.
 
19: 15 – Το πρώτο μέρος της πορείας έχει περάσει από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πίσω έχουν μείνει τμήμα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

18:59 – Ένταση στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και κρότου – λάμψης. Κατά αναφορές διαδηλωτών, η επέμβαση έγινε απρόκλητα ενώ η πορεία ήταν ειρηνική και καλά περιφρουρημένη. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και διέσπασαν το μπλοκ των αντεξουσιαστών. Ακολουθούσαν φοιτητικές οργανώσεις και το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κατόπιν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ. Η πορεία έχει σπάσει στα δυο. Οι διαδηλωτές επιμένουν και η πορεία προσπαθεί να ενωθεί και πάλι.

image

image

18:50 – Φωτογραφία από το μπλοκ των καθαριστριών

image
 
18:45 – Στους 30.000 υπολογίζονται τελικά οι διαδηλωτές τώρα που υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τουλάχιστον 30 οι προσαγωγές. 

18:54 – Ένταση στο ύψος του Αιγηνήτειου, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και του μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Χρήση κρότου λάμψης και χημικών από την ΕΛΑΣ. 

18.10 – Στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας 

17.58 – Μαζική και η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3. Προληπτικοί έλεγχοι σε δεκάδες πολίτες από την αστυνομία. 

17:50 – Νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 25.000. Ο κύριος όγκος της πορείας βρίσκεται στον Ευαγγελισμό. Ισχυρή αστυνομική δύναμη ακολουθεί το μπλοκ των αντεξουσιαστών.
 
17:45 –  Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία. Πάνω από 10.000 οι διαδηλωτές. 

17.25 – Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στο Πολεμικό Μουσείο, όπου πραγματοποιεί ολιγόλεπτη στάση. Ξεκινά και η πορεία στη Θεσσαλονίκη σε φορτισμένο κλίμα με τραγούδια και συνθήματα. Σε αστυνομικό κλοιό το κέντρο της πόλης. 

17.00 – Διαδηλωτής με την καμμένη αμερικανική σημαία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

image

16: 45 – Στο Σύνταγμα η πορεία του Πολυτεχνείου. Πληροφορίες για 20 τουλάχιστον προσαγωγές. 

image

image

16:05 – Κλούβες κλείνουν το δρόμο στη συμβολή των Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας για να κινηθεί η πορεία από την Γεωργίου Α’. Ελικόπτερο της ΕΛΑΣ παρακολουθεί την πορεία. 

image

image

16:10 – Ξεκίνησε η πορεία, στην οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 άτομα.

16.06 – Με την πορεία του Πολυτεχνείου ενώθηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το lock out των κτιρίων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική. 

image

15:30 – Καθ’ οδόν για την αμερικανική πρεσβεία η πομπή με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν περίπου 300 άτομα.

#17ngr Tweets

Φόρος τιμής

Με το μήνυμα της εξέγερσης να είναι πάντα επίκαιρο, από το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε από κόκκινα γαρίφαλα και από ζωγραφιές παιδιών που συμμετείχαν με τους γονείς τους στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων και σωματείων εργαζομένων.

image

Με απόφαση της Αστυνομίας και για λόγους ασφαλείας, κλειστός είναι ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο και οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι. Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

image

Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ κλειστή είναι και η περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών. Επίσης απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

image

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η πορεία είναι προγραμματισμένη για τις 17:00, με απόφαση της Τροχαίας, έγιναν διακοπές και εκτροπή κυκλοφορίας στις οδούς: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή.

image

Στο μεταξύ, υπό αστυνομική περιφρούρηση παραμένουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο του λοαάουτ που έχει εφαρμοστεί από την προηγούμενη Πέμπτη, υπό το πέπλο της αφάλειας των κτιρίων. Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, με άνδρες της αστυνομίας αλλά και της Ασφάλειας να έχουν αρχίσει από το πρωί να πραγματοποιούν «προληπτικούς» ελέγχους.

image

Καλέσματα για εκδηλώσεις και πορείες έχουν γίνει και για άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι οι εξής:

  • ΑΘΗΝΑ: 15:00 – Πλατεία Κλαυθμώνος (Μετρό Πανεπιστήμιο)
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 17:00 – Πολυτεχνείο (ΑΠΘ) και 18:00 – Καμάρα
  • ΠΑΤΡΑ: 18:00 – Παράρτημα
  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 12:00 – Πλατεία Ελευθερίας
  • ΒΕΡΟΙΑ: 12:30 – Πλατεία Δημαρχείου
  • ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 17:00 – Παλιά Νομική
  • ΒΟΛΟΣ: 17:00 – Θόλος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 17:00 – Εργατικό Κέντρο
  • ΚΡΗΤΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 18:00 – Πλατεία Ελευθερίας
  • ΡΕΘΥΜΝΟ: 18:00 – Δημαρχείο Ρεθύμνου
  • ΧΑΝΙΑ: 18:00 – Πλατεία Αγοράς
  • ΣΕΡΡΕΣ: 18:00 – Πλατεία Ελευθερίας
  • ΛΑΡΙΣΑ: 18:00 – Πλατεία Ταχυδρομείου
  • ΚΑΒΑΛΑ: 18:00 – Πλατεία Καπνεργάτη
  • ΑΡΤΑ: 18:00 – Πλατεία Κιλκίς
  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ: 18:00 – Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Ελευθερίας)
  • ΑΓΡΙΝΙΟ: 19:00 – Πλατεία Δημάδη

image

Διαβάστε επίσης:

Δείτε: