Επίθεση κατά του Νίκου Κοτζιά εξαπέλυσε σήμερα Τρίτη από το βήμα της Βουλής η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών ότι «επιδίδεται σε διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών, με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί έντονος διάλογος μεταξύ τους στα «ορεινά» της Βουλής, αναφορικά με την αντικατάσταση της επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες, της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Κοτζιάς είχε ανακαλέσει την κ. Παπαδοπούλου, με επιστολή που της απέστειλε, όταν εκείνη βρισκόταν σε διακοπές και με την οποία της γνωστοποιούσε ότι δεν θα επέστρεφε στις Βρυξέλλες.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης την επανέφερε με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει ακέφαλο ένα τόσο σημαντικό για την ελληνική διπλωματία πόστο, αφήνοντας την τελική κρίση στο υπουργό που θα οριζόταν μετά τις εκλογές.

Ads

Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο κ. Κοτζιάς επανήλθε και επικύρωσε την ανάκληση της κ. Παπαδοπούλου.

Κατά πληροφορίες, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να αλλάξει την απόφασή του και να παραμείνει η κ. Παπαδοπούλου στο πόστο της. Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε και αυτό οδήγησε σε σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για δύο εμπειρογνώμονες της ΜΕΑ που είχαν έλθει σε σύγκρουση με την επικεφαλής της υπηρεσίας και ήθελαν να την περιθωριοποιήσουν, ενώ συνάδελφοί της αναφέρουν ότι πρόκειται για μία καλή διπλωμάτη με πολύ ευδόκιμη θητεία στα Σκόπια.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του ΥΠΕΞ αφήνουν αιχμές κατά της κ. Παπαδοπούλου για χειρισμούς της στη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας.