Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο υπουργός Άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έθεσε μάλιστα «θέμα δεδηλωμένης», με τον Πάνο Καμμένο να απαντά σε υψηλούς τόνους. 

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι. «Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος έχει διαφορετική θέση. 

Η απάντηση του Καμμένου

«Για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει διότι ουδέποτε ήλθε για ψηφοφορία κάτι τέτοιο. Δεν έχω ψηφίσει κ. Μητσοτάκη ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής που είπατε το 2008. Διαβάζατε μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, δεν είναι νόμος», είπε ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Κύριε Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς σειόταν τότε το στάδιο και φώναζαν ‘αλήτη προδότη Σαμαρά. Εμείς θα τα βρούμε και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευθεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής όπως βγήκε στο Κυπριακό. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν που η αδελφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδελφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

Η τρίτη παρέμβαση του Μητσοτάκη

Σε τρίτη παρέμβασή του στη Βουλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι εγείρεται μείζον ζήτημα.

«Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, την παραμονή στην εξουσία. Δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται θέμα δεδηλωμένης», σημείωσε και πρόσθεσε: 

«Αναδεικνύεται μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να τοποθετηθείτε επ’ αυτού. Πώς έχετε υπουργό έναν πολιτικό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής;».