Ανοιχτή αντιπαράθεση μέσω επιστολών έχει ξεσπάσει μεταξύ της προέδρου ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Αφορμή στάθηκε η επιστολή της Βασιλικής Θάνου προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόμενη για τη παρέμβαση του κόμματός της και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη διαμάχη της με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη.

Ads

Στην επιστολή της προς τη Φώφη Γεννηματά, η Βασιλική Θάνου αναφέρει πως «με απορία διαπίστωσα πως το Γραφείο Τύπου του κόμματός σας εξέδωσε ανακοίνωση και επίσης ο βουλευτής κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, με αρνητικές θέσεις σε βάρος του προσώπου μου και της θεσμικής θέσης μου, με αφορμή μήνυμα την οποία κατέθεσα κατά του Σταύρου Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση, διότι σε δημοσίευμα το οποίο συνέταξε και ανάρτησε ο ίδιο στο διαδίκτυο δεν αρκέστηκε σε σχολιασμό και κριτική της επιστολής μου που είχα αποστείλει στους Ευρωπαίους ομολόγους μου (9-7-2015), με την οποία εξέθετα την τότε επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα και τους ζητούσα να συνεισφέρουν για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά στο δημοσίευμα αυτό περιέλαβε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι στοιχειοθετούν τα ως άνω αδικήματα».

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να υποστηρίξει τον Σταύρο Τσακυράκη λέγοντας πως οι αναφορές του συνιστούν «επιστημονική και πολιτική κριτική». Σημειώνεται πως ο κ. Τσακυράκης στο δημοσίευμά του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει τη χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτησή της». Παράλληλα αναφερόταν στην Βασιλική Θάνου χαρακτηρίζοντάς την «αφελή και πολιτικάντη».

Η κ. Θάνου υπογραμμίζει πως «ασφαλώς υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης για όποιον επιθυμεί να κάνει κριτική, αλλά υπάρχει επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο ορισμένοι φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν».

Ads

Η επιστολή της Βασιλικής Θάνου

 

Απαντώντας η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την έκπληξή της τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Θάνου, όσο και για το ύφος της. Χαρακτηρίζει μάλιστα «ανεπίτρεπτο» το αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου να ασχοληθεί με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των βουλευτών του κόμματος.

«Πέρα από το γεγονός ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητά τους, κατά τον τύπο και το περιεχόμενο τους, θέλω να σας επισημάνω τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών στην οποία, επιμελώς, αποφεύγετε να αναφερθείτε και να επικαλεστείτε», αναφέρει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: «Η απόπειρά σας να επέμβετε στο κοινοβουλευτικό έργο, όχι μόνο με ξενίζει αλλά με υποχρεώνει να την αποδοκιμάσω και γραπτά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την πλήρη διαφωνία της στην κατάθεση μήνυσης εκ μέρους της κ. Θάνου κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, όπως επίσης και τη συνυπογραφή της στην κατά πλειοψηφία ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία επιχειρείται η υποστήριξη της μήνυσης.
Η κ. Γεννηματά διατυπώνει επίσης επικρίσεις κατά της κ. Θάνου για το γεγονός ότι δεν έχει πράξει «οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό» μίας σειράς «απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων» στο έργο της Δικαιοσύνης.  «Έχουν γίνει γνωστές μία σειρά από συνεχείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ακόμα και με προαναγγελία διώξεων. Ακόμα και με συστηματικές διαρροές στο «φιλικό» προς την Κυβέρνηση Τύπο.  Δυστυχώς, δεν μου έχουν δοθεί πληροφορίες και στοιχεία ότι εσείς προσωπικά έχετε πράξει οτιδήποτε για την αποτροπή ή τον περιορισμό αυτών των απαράδεκτων κυβερνητικών παρεμβάσεων», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει επ’ αυτού κατά την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στον κατάλληλο χρόνο.

Χαρακτηρίζει επίσης «απαράδεκτη» τη νέα νομοθετική διάταξη με την οποία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο κατά του συνόλου των Δικαστών «καθώς επίσης και τη σπουδή από εσάς να κάνετε άμεση χρήση της και να προχωρήσετε σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης δικαστικών λειτουργών και στη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από εσάς την ίδια». «Σέβομαι όλες τις αρχές της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης. Και γι’ αυτό το λόγο σας απαντώ. Εξαιτίας δε της φύσης των ζητημάτων που έχετε θέσει με την επιστολή σας, θεωρώ αναγκαίο να δώσω στη δημοσιότητα και τη δική σας επιστολή και τη δική μου απάντηση», καταλήγει.