Γενική σύρραξη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, φέρνει στη Νέα Δημοκρατία το φιάσκο της (μη) εκλογής αρχηγού – μια σύρραξη, την οποία κήρυξε και επισήμως σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στοχεύοντας ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά και δείχνοντας καθαρά πλέον τα δύο στρατόπεδα στα οποία έχει χωριστεί η συντηρητική παράταξη.

Ads

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, ουσιαστικά, χρέωσε στον πρώην πρωθυπουργό επιλεκτικές σχέσεις με την εταιρία που είχε αναλάβει την διεξαγωγή της εκλογής, υποστήριξε ότι ο γνωστός συνεργάτης του Δημήτρης Πτωχός έχει επαγγελματική σχέση με την εν λόγω εταιρία και κυρίως, στην πολιτική ουσία του θέματος, ταύτισε τον Αντώνη Σαμαρά με τον μηχανισμό Τζιτζικώστα: Έβαλε ευθέως κατά του Μάκη Βορίδη, κορυφαίου υπουργού των ημερών Σαμαρά και άτυπου υπαρχηγού του Απόστολου Τζιτζικώστα, χρεώνοντας αφ’ ενός και σε εκείνον επαγγελματικές συνεργασίες με την επίμαχη εταιρεία και, τονίζοντας αφ’ ετέρου, ότι οι «άρτι αφιχθέντες στη ΝΔ καλό θα ήταν να δείχνουν περισσότερο σεβασμό σ’ εκείνους που έχουν 40 χρόνια στο κόμμα».

Η αντεπίθεση Σαμαρά ήταν άμεση, με κύκλους του πρώην πρωθυπουργού να διαψεύδουν τις καταγγελίες Μεϊμαράκη και να του χρεώνουν μετάθεση ευθυνών, στον χορό μπήκε και ο Μάκης Βορίδης δηλώνοντας ότι «το επίπεδο έχει πέσει πολύ χαμηλά», ενώ νέα τορπίλη έβαλε ο τρίτος υποψήφιος, Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας στην δημοσιότητα επιστολή με την οποία προειδοποιούσε από τις 11 Νοεμβρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ενδεχόμενο να ναυαγήσει η εκλογική διαδικασία.

Στο εμπρηστικό αυτό σκηνικό, στον αέρα παραμένει ακόμη η… μισή προαναγγελία Μεϊμαράκη για παραίτησή του από την θέση του μεταβατικού προέδρου – μια προαναγγελία, που συνοδεύθηκε από τον όρο να παραιτηθεί ταυτόχρονα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την θέση του περιφερειάρχη. Καθ’ ότι, δε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν παραιτείται, άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει τελικά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρ’ ότι οι έτεροι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν ήδη ότι παραιτούνται από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ads

Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες για τις εκλογές της ΝΔ

Οι «καραμανλικοί» και οι «σαμαρικοί»

Πέραν των κινήσεων τακτικής, όμως, το βασικό πολιτικό στοιχείο που σηματοδοτεί η πρωινή επίθεση Μεϊμαράκη είναι ο σαφής πλέον διαχωρισμός των δύο στρατοπέδων που θα δώσουν τη μάχη είτε για την επόμενη (;) μέρα στη Νέα Δημοκρατία, είτε προς τη διάσπαση του κόμματος: Στη μία όχθη, και στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη συμπαρατάσσεται σχεδόν σύσσωμη η καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, στο δε στρατόπεδο Τζιτζικώστα ηχηρό και πολεμικό παρών δίνει η ομάδα Σαμαρά.

Το εξαιρετικά βαρύ, δε, κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί αυτή η μάχη κατέδειξαν ήδη τα πυρά Μεϊμαράκη κατά Σαμαρά: «Ο ίδιος ο Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία αυτήν», είπε έξω από τη Συγγρού, ενώ προχωρώντας και στον κύκλο των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, στόχευσε πρώτο τον Μάκη Βορίδη: «Οι άρτι αφιχθέντες θα πρέπει να σέβονται εκείνους που έχουν 40 χρόνια ιστορίας στο κόμμα που τους υποδέχθηκε» είπε, προσθέτοντας ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά είχε, μέσω του δικηγορικού του γραφείου, συνεργασία με την εταιρία Info Solutions.

Απαντώντας, κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ουδεμία σχέση και εμπλοκή είχε με την επίμαχη εταιρεία και επέστρεψαν τις βολές στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τονίζοντας: «Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα… Τι εξυπηρετούν, γιατί το κάνουν, γιατί εμπλέκουν τον κ. Σαμαρά με μια εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεται με τη ΝΔ, ήδη από την εποχή που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος;».

Την καταγγελία Μεϊμαράκη ότι συνεργαζόταν, ως δικηγόρος, με την ίδια εταιρεία διέψευσε και ο Μάκης Βορίδης.

Η επιστολή Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει στις 11 Νοεμβρίου προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία προειδοποιούσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία της εκλογής προέδρου τα οποία δημιουργούν κινδύνους για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής αρχηγού. Στην επιστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία:

«Δεν έχει αναλάβει συμβατική υποχρέωση σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, Δεν είχε διευκρινιστεί αν θα πραγματοποιηθεί έλεγχος συστήματος πριν τις εκλογές, ώστε να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά» και εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά».