Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα: Οι παρεμβάσεις των θεσμικών εταίρων και πιστωτών, οι απειλές του διοικητή της ΤτΕ Γ.Στουρνάρα ότι μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά, οι κραυγές της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι οι εκλογές σημαίνουν πιστωτικό γεγονός. Η πίεση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα γίνεται όλο και πιο ακραία, ενώ ακόμη μένουν δύο εβδομάδες μέχρι την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στις 29 Δεκεμβρίου.
 
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, είναι εφικτό αύριο το απόγευμα, στην πρώτη ψηφοφορία, να μαζευτούν περίπου 165 «ναι». Οι «σίγουροι» είναι οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Χρ. Αηδόνης, Π. Μελάς, Γ. Νταβρής. Οι «πολύ πιθανοί» είναι οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κουράκος, ίσως και ο Γ. Κασαπίδης. Ο Β. Οικονόμου θα ψηφίσει «παρών» αύριο χωρίς αυτό να προεξοφλεί και την τελική του στάση, ο Β. Καπερνάρος είπε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του τον ενθαρρύνουν να μην υπερψηφίσει, η Κ. Μάρκου δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ο Β. Πολύδωρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
 
Σε αρνητική στάση, δηλαδή «παρών» (αφού «ναι» και «παρών» προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής)  έχουν καταλήξει σύμφωνα με δηλώσεις τους οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς και Θεοδώρα Τζάκρη. Χθες πήρε ανάλογη θέση η Μίκα Ιατρίδη.
 
Στο κάδρο υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Προφανώς θα μετρήσουν και τυχόν απουσίες γιατί θα δείξουν ποιοι παραμένουν αμφίθυμοι και επομένως «ανοιχτοί» για τις επόμενες ψηφοφορίες.
 
Η κυβέρνηση αξιολόγησε πολύ θετικά τη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη (ρ/σ Βήμα) ότι δεν θα θεωρήσει «αποστάτες» όποιους βουλευτές του ψηφίσουν τον Στ. Δήμα. Εκτιμήθηκε ότι ο Φ. Κουβέλης «σαν κάτι να ξέρει» και έσπευσε από πριν να αποδραματοποιήσει τυχόν διαφοροποιήσεις από την «γραμμή» που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο και της Εκτελεστικής Γραμματείας.
 
Η Ν. Φούντα δήλωσε στον Αντ1 ότι «δεν περίμενε καμία δήλωση, για να μην αισθανθεί αποστάτης ή ο,τιδήποτε άλλο και ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση». Είπε ότι και στις τρεις ψηφοφορίες δεν θα ψηφίσει «ναι», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει άποψη, σε περίπτωση εθνικής συνεννόησης. «Αν κατατεθεί μία πρόταση για εθνική συνεννόηση στην τρίτη ψηφοφορία, προφανώς θα είναι κάτι που θα με χαροποιεί, γιατί εγώ προσωπικά δεν θέλω να παίζω με τους θεσμούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Θεωρείται πολύ πιθανό ότι πριν από την τρίτη ψηφοφορία θα κατατεθεί νέο κείμενο από ανεξάρτητους και άλλους βουλευτές που θα ζητούν συναινετική εκλογή ΠτΔ με καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015, συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή πώς θα αντιδράσουν οι ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
 
Ενώ πάντως η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία για την προεδρική εκλογή, τα σημάδια δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Πώς να εξηγήσει κανείς αλλιώς τις παραιτήσεις των πρόεδρων του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και του ΟΚΑΝΑ Μιχάλη Κατρίνη προκειμένου να πολιτευθούν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.
 
Αυτό που έχει γίνει ήδη προφανές είναι ότι η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα για τον εκφοβισμό βουλευτών και ψηφοφόρων, προαναγγέλλοντας οικονομική κατάρρευση σε περίπτωση εκλογών, αδιαφορώντας για τη δυναμική αυτοεκπληρούμενης προφητείας που μπορεί να αποκτήσουν τέτοιου είδους «προβλέψεις».