Κεφαλαιακά κενά σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank εντόπισαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Η Εθνική θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαιο 930 εκατομμυρίων ευρώ και η Eurobank 1,76 δισ. ευρώ. Tα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης θα πρέπει να υποβληθούν εντός των επόμενων δυο εβδομάδων. 

Ads

Παρά το γεγονός αυτό, όμως, η ΕΚΤ δηλώνει ικανοποιημένη από τις ως τώρα αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες έχουν προβεί τα ελληνικά ιδρύματα και κρίνει πως δεν απαιτείται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή τους. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πως υπό το σενάριο δυναμικού ισολογισμού η Εθνική και η Eurobank δεν έχουν «κανένα ή πρακτικά κανένα κενό αν ληφθεί υπόψη το συνολικό κεφάλαιο που έχουν ήδη συγκεντρώσει» τα σχέδια αναδιάρθωσής τους και την πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, «με βάση την υπόθεση στατικού ισολογισμού, η Alpha Bank A.E. δεν παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., παρουσιάζει υστέρηση κεφαλαίων, η οποία όμως  υπερκαλύπτεται από την καθαρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014 μετά και την αφαίρεση του ποσού εξαγοράς προνομιούχων μετοχών».

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει σε δική της ανακοίνωση, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014, καλύπτει τις απαιτήσεις και του δυσμενούς σεναρίου, έχοντας κεφαλαιακό απόθεμα 340 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η τράπεζα δεν χρειάζεται να συνυπολογήσει τις συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου».

Ads

Όπως αναφέρει η Alpha Bank, «η τράπεζα ολοκληρώνει με επιτυχία τη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment – “CA”) 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού όσο και του δυναμικού Ισολογισμου, με ασφαλές κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ Ευρώ 1,3 δισ. και Ευρώ 3,1 δισ.»

«Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επιτυγχάνει 2 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα όπως προκύπτει από το “Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο” του stress test και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο. Συνεπώς δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης», ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα και συμπλήρωσε ότι «συνεπής με τις οδηγίες της ΕΚΤ, η ΕΤΕ θα υποβάλλει ως σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων το ως άνω εγκριθέν Δυσμενές Δυναμικό Σενάριο το οποίο καταλήγει σε πλεόνασμα κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ και δεν απαιτείται καμία επιπλέον κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης».

Τέλος, σε ανακοίνωσή της η Eurobank ανέφερε πως «είµαστε στην ευχάριστη θέση να σηµειώσουµε ότι η Eurobank ανταποκρίνεται στα κεφαλαιακά όρια της ΣΑ τόσο στο Βασικό, όσο και στο ∆υσµενές σενάριο, χωρίς να παρουσιάζει κεφαλαιακό έλλειµµα».

Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες δεν πέρασαν τα τεστ, και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ. Όμως οι 12 εξ αυτών έχουν ήδη συγκεντρώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2014, γεγονός που μειώνει τις πραγματικές ανάγκες στα 10 δις ευρώ.

Ικανοποίηση από Σαμαρά και Χαρδούβελη

«Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, πλέον, βήμα βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης που θεωρεί επίσης «εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Δήλωσε, ακόμη, ότι η Πολιτεία αναμένει από τις τράπεζες να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. 

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είπε ότι «έκαναν τα πάντα για να δυσφημήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο εξωτερικό, αποκαλώντας τις τράπεζές μας “ζόμπι” και βομβαρδίζοντας με ερωτήσεις τον κ. Ντράγκι, απείλησαν θεούς και δαίμονες, στοχοποιώντας κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για διασφάλιση των καταθέσεων, προειδοποίησαν ότι “οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς”, απειλώντας ουσιαστικά την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και προεξοφλώντας την έξοδο της χώρας μας από την ΕΕ».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «όταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο παρά η τρομολαγνεία και οι φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε το χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε τους καλούμε να επιδείξουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μην δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας».

«Την ώρα που ανακοινώνονται τα θετικά αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, κάτι που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις για δήθεν νέες μνημονιακές συμφωνίες», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας ότι «ή είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αντιλαμβάνονται την πολύ μεγάλη σημασία των θετικών αποτελεσμάτων για τους πολίτες και τη χώρα, ή την αντιλαμβάνονται και στο όνομα της κομματικής μικροψυχίας, προσπαθούν να την ξορκίσουν. Ότι και να συμβαίνει από τα δύο ας το ξεπεράσουν κι ας αντιληφθούν ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, είτε το θέλουν είτε όχι».