Με ανάμεικτα συναισθήματα αποχώρησαν χθες από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας αναπτέρωσε το ηθικό της κομματικής βάσης σαλπίζοντας την αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής πανωλεθρίας. Η δυσαρέσκεια ξεπερνούσε τα όρια του ρεύματος της «Ομπρέλας» – που συνηθίζει να τραβά το αριστερό μανίκι του Τσίπρα – για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος ήταν ο μόνος ομιλητής, στη σημαντικότερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου των τελευταίων ετών.

Η πρόταση του Νίκου Βούτση, που ανήκει στην Ομπρέλα, να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων για τη διόρθωση των λαθών και την εκπόνηση της νέας στρατηγικής απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Απλώς, σύμφωνα με την σχετική ψηφοφορία, όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν, μπορούν να στείλουν γραπτώς τις θέσεις τους.

«Πρόκειται για νέα ήθη, έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς» σημειώνει στο TVXS μέλος της παλαιάς φρουράς του κόμματος. Σημειώνει δε πως «ο διάλογος, όσο επώδυνος κι αν είναι, δεν παράγει εσωστρέφεια αλλά ανοίγει δρόμους και λύσεις». Οι πιο βιτριολικοί δε, σημείωναν την εξής αντίφαση: Ότι ο Αλέξης Τσίπρας χτυπά την καμπάνα για την πιθανή παντοδυναμία Μητσοτάκη, ενώ χθες δόθηκε η εικόνα ενός αρχηγοκεντρικού – ηγεμονικού προέδρου.

Ads

Από την πλευρά των προεδρικών, ωστόσο, αντέτειναν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν υπάρχει η πολυτέλεια για «ατέρμονες συζητήσεις που θα ανακύκλωναν το πένθος και την μιζέρια». Θεωρούσαν δε ότι το μείγμα της ομιλίας Τσίπρα – με τις ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής, τις κατευθύνσεις και τα μηνύματα αισιοδοξίας ενόψει της 25ης Ιουνίου – κάλυψε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Διαβάστε: Τσίπρας: Οι τρεις αιτίες για τη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – Θα διεκδικήσουμε κάθε πιθανότητα νίκης

Καμία αλλαγή

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν ανακοίνωσε καμία δομική αλλαγή, σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, σε αντίστιξη με τις σχετικές διαρροές της Κουμουνδούρου.

Αξιωματούχοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέδιδαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει εκπλήξεις. Στο τραπέζι είχε τεθεί η προοπτική συγκρότησης ενός οργάνου, αποτελούμενο από νεότερα πρόσωπα, που θα αναλάμβαναν την εκπροσώπηση του κόμματος.

Ωστόσο το σχέδιο αυτό έμεινε, προσώρας τουλάχιστον, στον πάγο. Πηγή του κόμματος εκτιμά πως το πλάνο αυτό δεν προχώρησε, αφενός για να μην διασαλευθούν εκ νέου οι εσωτερικές ισορροπίες και αφετέρου για να μη δώσει πατήματα ο Τσίπρας ότι ετοιμάζει το έδαφος της αλλαγής ηγεσίας.

Μόλις είχαν περάσει, άλλωστε, 24 ώρες από τη δημόσια επίθεση των Ρένα Δούρου και Νίκου Παππά προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη που ζήτησε την πλαισίωση του κ. Τσίπρα από τους Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη. Χαρίτση.  Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής (και) αυτής της εκστρατείας των 29 ημερών.

Ένεση αισιοδοξίας

Αναφορικά με το προσκήνιο της ΚΠΕ, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένεση αισιοδοξίας για πολλά μέλη και στελέχη του κόμματος. Άπαντες ευθυγραμμίστηκαν με την ανάγκη –μονόδρομο να μπει ένα τέλος στο «πένθος», ώστε το κόμμα να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό ποσοστό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ενώ έστειλε το μήνυμα προς τα μεγάλα συμφέροντα, πως δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο. Επιχείρησε δε, να τονώσει τη σφραγίδα εξουσίας του κόμματος του, βάζοντας στο κεντρικό κάδρο της κριτικής τη ΝΔ και απορρίπτοντας τους «μικροκομματικούς εμφυλίους» με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Στην ουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το λάθος να στραφεί ενάντια στις προοδευτικές δυνάμεις που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις τάξεις της Κουμουνδούρου, έχουν απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών της επόμενης αναμέτρησης. Θεωρούν, ωστόσο, ότι αν αποφευχθούν τα φάλτσα της προηγούμενης περιόδου θα επιβιώσει και ο πολιτικός χώρος αλλά και η… χώρα που κινδυνεύει από την παντοδυναμία Μητσοτάκη.