Λήξη στο πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε συναγερμό μάχης, όπως είπε, κατά την ομιλία του στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Προφανής ήταν η στόχευση του επικεφαλής του κόμματος να τονώσει το ηθικό της κομματικής βάσης λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Ads

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η ευθύνη του κόμματος είναι να ανασυγκροτηθεί άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και να δώσει τη μάχη. 

Σημείωσε ότι το κόμμα του, δεν έχει δικαίωμα στην παραίτηση και στην εσωστρέφεια. Στο φόντο των ενδοκομματικών, ανταλλαγών βολών υπογράμμισε  δεν υπάρχει το περιθώριο στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. «Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν» συμπλήρωσε, δηκτικά. 

Προειδοποίησε δε, ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία «που θα επιτρέψει να προχωρήσει ακόμη και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση». Όπως είπε, «αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου θα έχουμε μία παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Με μία σαρωτική ατζέντα για τα κοινωνικά δικαιώματα. Εστιάζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως  «επιδιώκει να μην έχει καν αντίπαλο και «να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες». 

Ads

Διαβάστε επίσης: Aντιδράσεις των κομμάτων στην ομιλία Τσίπρα

Τα αίτια της ήττας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. επιχείρησε να αναλύσει τα αίτια της βαριάς ήττας. 

Όρισε ως πρώτη αιτία, ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου «και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά». 

Η δεύτερη αιτία -κατά τον Αλέξη Τσίπρα – ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. 

Της στρατηγικής της απλής αναλογικής -όπως εξήγησε- και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.» Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δικής της ατζέντα». 

Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής: Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα», εξήγησε. 

Ως τρίτη αιτία – που οδήγησε στη βαριά ήττα – όρισε την ίδια την εικόνα του κόμματος.  «Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» είπε. 

Σε αυτό το φόντο, επιχείρησε να αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών και των ψηφοφόρων λέγοντας ότι «το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε» τόνισε. 

Μήνυμα στα μεγάλα συμφέροντα 

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στις ελιτ και τα μεγάλα συμφέροντα «που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε» διαμήνυσε: «Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. 

Από όπου εμείς τη σώσαμε. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».