Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα τεθεί η Τουρκία, βάσει των πληροφοριών από τη μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενώ τα μέτρα που θα επιβληθούν αναμένεται να εξειδικευτούν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το βράδυ της Τετάρτης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Εν τω μεταξύ οι μαζικές επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πάνω από 50.000 έχουν συλληφθεί και απολυθεί σε στρατό, αστυνομία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση και δημόσιες υπηρεσίες. Όλοι με την κατηγορία της υποστήριξης του κινήματος «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Το συμβούλιο ασφαλείας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, ωστόσο όλα δείχνουν πως η Τουρκία θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό διαρρέουν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει τον Ερντογάν λίγο πριν το πραξικόπημα

Ads

Ο επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι το Σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι οι πολίτες είναι απίθανο να επηρεαστούν αρνητικά.

Μιλώντας στο δίκτυο NTV ο Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει εάν ελήφθη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι από συνταγματικής άποψης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να μείνει σε ισχύ έως και για έξι μήνες. Ο ίδιος δήλωσε, δε, πως πιστεύει πως θα πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή για συγκεκριμένα εγκλήματα όπως η απόπειρα βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Νωρίτερα Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν μία σειρά έκτακτων μέτρων μεταξύ των οποίων και η επιβολή «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στη χώρα, υποστήριξε ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, μιλώντας στο HaberTurk.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, ερωτηθείς από την Wall Street Journal, αρνήθηκε να σχολιάσει τα μέτρα που θα επιβληθούν. Ωστόσο η εφημερίδα σημειώνει πως αυτά «θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να τιμωρήσει εκείνους που θεωρεί ως ύποπτους για το πραξικόπημα και θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.