Η πλήρης απαξίωση των θεσμών και του κράτους δικαίου στέκεται πίσω από φαινόμενα όπως η δολοφονία ενός διαρρήκτη ή η χειροδικία σε βάρος ενός πολιτικού. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος αναλύει τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στα «θερμά» επεισόδια της Πέμπτης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον.

Ads

«Κατ’ ουσίαν, εδώ έχουμε να κάνουμε με πρακτικές και με ένα ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον που απαξιώνουν την έννοια του κράτους δικαίου, διαμορφώνοντας συνθήκες ουέστερν», σχολιάζει ο κ. Χριστόπουλος αναφορικά με την καταδίωξη και δολοφονία διαρρήκτη από πολίτη με κυνηγετική καραμπίνα.

image
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νομικούς κύκλους το καθεστώς της αυτοάμυνας αφορά την αντίσταση στην παρούσα επίθεση, δηλαδή τη στιγμή κατά την οποία το άτομο δέχεται επίθεση, και παύει να ισχύει στην περίπτωση καταδίωξης. Βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο σύνθετη νομικά, καθώς οι διαρρήκτες φέρονται να εισέβαλαν στο ίδιο σπίτι δύο φορές μέσα σε λίγη ώρα, παράμετρος η οποία σε συνδυασμό με την κατάσταση πανικού η οποία χαρακτηρίζει το θύμα της ληστείας ενδέχεται να δημιουργεί νέα δεδομένα από νομική άποψη.
 
Σε κάθε περίπτωση, γεγονότα κατά τα οποία -για παράδειγμα- ένας πολίτης καταδιώκει και επιτίθεται σε έναν κακοποιό, πόσο μάλλον αδιακρίτως σε μετανάστες μετά από ένα έγκλημα με δράστη μετανάστη, ξεφεύγουν από τα όρια ακόμη και της αυτοδικίας.
 
«Αντιμετωπίζουμε μια εξωθεσμική λογική, η οποία προκύπτει από την απαξίωση των θεσμών και από την ατιμωρησία, γεγονός το οποίο με τη σειρά του συντελεί στην περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των θεσμών», παρατηρεί ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ, ο οποίος κάνει πάσα για το δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας.
 

Ο Κασιδιάρης χαστούκισε την Κανέλλη από newsview
 
«Αυτό που είδαμε να κάνει σήμερα ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στην τηλεόραση είναι αυτό που κάνει κατά κάποιο τρόπο σε καθημερινή βάση. Και επειδή δεν έχει τιμωρηθεί, εξακολουθεί να το κάνει, ακόμη και δημοσίως. Ιδού η Ρόδος για την αστυνομία και τις διωκτικές αρχές», σχολιάζει ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος θεωρεί πως «ήρθε η ώρα της τιμωρίας».
 
Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής «δέρνουν καθημερινά» σε σημείο κατά το οποίο δοκιμάζουν τα όρια των ποινικών ανιστάσεων της ελληνικής έννομης τάξης: «θέλουν να δουν πόσα μπορούν να κάνουν ατιμώρητοι». Εξού και η επιστολή την οποία απέστειλε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
 
«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρακολουθεί με ανησυχία την έξαρση βίας σε δημόσιους χώρους τον τελευταίο καιρό. Οι πρακτικές του είδους κορυφώνονται μέσα από οργανωμένους σχηματισμούς που επιδίδονται συντεταγμένα και σε πράξεις βίας στοχευμένα κατά συγκεκριμένων ομάδων, με ρατσιστικά ή πολιτικά κριτήρια. Οι δράστες ωστόσο παραμένουν ατιμώρητοι. Η αύξηση περιπτώσεων παροχής προστασίας ή οργανωμένων περιπολιών σε συνδυασμό με την αδράνεια των οργάνων τήρησης της τάξης, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, δημιουργεί κλίμα φόβου υπονομεύοντας την εκλογική διαδικασία και προσβάλλοντας τα εχέγγυα της συνταγματικής τάξης για ελεύθερες και ακώλυτες εκλογές. Έχοντας την πεποίθηση ότι συμμερίζεσθε τις παραπάνω ανησυχίες, η Ένωσή μας σας καλεί να αναλάβετε δημόσια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.»

Ads