Περί τα τέλη Μαρτίου τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση του έργου της, ενώ από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, όπως διευκρίνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής. Χαρακτήρισε «διαβολοβδομάδες» τις τρεις επόμενες εβδομάδες και σημείωσε ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένος. Νέος κύκλος πολιτικής συζήτησης για το χρόνο των εκλογών, ξεκίνησε πάντως μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στις κοινοβουλευτικές ομάδες και με το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει πλέον τη δεδηλωμένη της βουλής.

Ads

 
«Οι όποιες αλλαγές, θα γίνουν με γνώμονα το συγκεκριμένο έργο που έχει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το χρόνο και το εύρος του ανασχηματισμού, μετά τις παραιτήσεις της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Κουτσούκου και των προερχομένων από το ΛΑΟΣ υπουργών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι δεν είναι ρεαλιστικός ένας δομικού χαρακτήρα ανασχηματισμός και πώς θα γίνουν στοχευμένες και περιορισμένες αντικαταστάσεις.
 
Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, ο κ. Καψής χαρακτήρισε ως «διαβολοβδομάδες» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι «ο επόμενος ενάμισης μήνας είναι ο πυκνότερος χρόνος δουλειάς για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου από την κυβέρνηση».
 
Με αφορμή αυτή την τοποθέτησή του, ο Παντελής Καψής, ρωτήθηκε για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και σημείωσε ότι «στο τέλος του Μαρτίου ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο έργο της κυβέρνησης και από τον Απρίλιο ανοίγει ο δρόμος για εκλογές». Ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, επισήμανε την ισχυρή πλειοψηφία που καταγράφηκε, παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται στο πολιτικό σύστημα. «Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θέλει και θα παραμείνει στο ευρώ και θα προχωρήσει η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης».
 
Σχετικά με την εικόνα του πολιτικού συστήματος, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και τις διαγραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο τρόπος αντίδρασης των πολιτικών αρχηγών και οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν με τις ομιλίες τους, δείχνουν την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν οι αλλαγές και να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

 
Είναι γνωστό πως επιδίωξη της ΝΔ είναι να στηθούν πρόωρες κάλπες το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έθεσε το ζήτημα των εκλογών κατά την ομιλία του, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση του PSI, η ΝΔ, θα ζητήσει εκλογές.
 
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Πάνου Μπεγλίτη, στο ραδιόφωνο του Βήματος, απαντά ότι σε μια τόσο φορτισμένη συγκυρία, οι εκλογές θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση, καθώς η συγκυρία δεν επιτρέπει εκλογές, σημείωσε ο Πάνος Μπεγλίτης.
 
Εκλογές ζητά και η Αριστερά

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι φανερό ότι μεγαλώνει η αναντιστοιχία Βουλής – κοινωνίας, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά άμεσα προσφυγή στις κάλπες.
 
Το μεγάλο «όχι» του λαού στις αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να γίνει «όχι» συνολικά κατά του συστήματος, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την Ε.Ε. και το ΔΝΤ διεμήνυσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και κάλεσε το λαό να μην παρασύρεται, καθώς «ο συσχετισμός στο κοινοβούλιο παραμένει εξαιρετικά αρνητικός και πρέπει να αλλάξει με τους αγώνες και την ψήφο».
 
«Η χώρα μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με την κοινωνία τεμαχισμένη και πρέπει να αναζητηθούν όλα εκείνα τα οποία μπορεί να λειτουργούν ως αντίβαρα και ως αντισταθμιστικά μεγέθη σε όλα εκείνα που συσσωρεύονται στις πλάτες της κοινωνίας. Η έξοδος της χώρας από την κρίση είναι αδιανόητο να γίνει με μια κοινωνία πεσμένη. Και η κοινωνία έχει πέσει» υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς, όπως τόνισε είναι η μόνη καθαρή, έντιμη, αλλά και δημοκρατικά χρήσιμη λύση στην πολιτική κρίση που υπάρχει.

Ads

Εκλογές εδω και τώρα ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας πως το βράδυ της Κυριακής «το πολιτικό σύστημα, αυτή η ασθένεια της χώρας, τα ξημερώματα υποκρίθηκε τον γιατρό που υπογράφει την ληξιαρχική πράξη θανάτου της κοινωνίας».

«Μετά τα χθεσινά γεγονότα, εντός και εκτός Βουλής, αποδεικνύεται ακόμα μία φορά ότι η λύση είναι μόνη και μία: εκλογές εδώ και τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς.
 
Ωστόσο, σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος, έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2013. «Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό επιλέξει πότε θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά.