Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ την προσεχή Πέμπτη στη Σόφια.

Ads

Στο κυβερνητικό επιτελείο τη δεδομένη στιγμή εστιάζουν  το ενδιαφέρον στο περιεχόμενο των συζητήσεων για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, με έμφαση στην αποδοχή εκ μέρους της σκοπιανής κυβέρνησης μιας ονομασίας erga omnes- για κάθε χρήση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να ζητηθεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 ψήφων, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται μιλώντας στο Tvxs.gr πως έχει πέσει στο τραπέζι ως σκέψη, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, μια τέτοια συζήτηση είναι πολύ πρώιμη, καθώς απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν αυτή τη στιγμή οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως εφόσον προκύψει θετική έκβαση στις συζητήσεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κληθούν να καταθέσουν, υπεύθυνα και πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, την άποψή τους, καθώς υπάρχει δέσμευση πως η όποια λύση θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.

Ads

Την ίδια στιγμή, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου διαψεύδουν κατηγορηματικά πως υπάρχουν πιέσεις από τις Βρυξέλλες ή ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με επίκεντρο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Σημειώνουν δε πως μπορεί να είναι φυσικό να υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον ως προς την εξεύρεση λύσης σε ένα ζήτημα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, όμως κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση στην απόπειρα παρέμβασης εκ μέρους οποιουδήποτε ευρωπαίου παράγοντα.  

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανειλημμένως έχει καλέσει όλες τις πλευρές για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αλλά δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τον Τύπο, ερωτηθείς εάν η Επιτροπή έχει ζητήσει υπερψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ με 180 βουλευτές, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η Κομισιόν έχει υπόψη της τα σχετικά δημοσιεύματα και πρόσθεσε ότι η μόνη απάντηση που παραμένει σε ισχύ είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη Βουλή των Ελλήνων: «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να προτείνω, να υπαγορεύω ή να δίνω κατευθύνσεις σε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ σας».

Επίσης, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει μέρος.