Ένα ακόμα δημοσίευμα μετά το Reuters μεταθέτει για το Νοέμβριο την έκθεση της τρόικας, άρα και την απόφαση για εκταμίευσή όχι της επόμενης δόσης του δανείου. Ειδικότερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche, επικαλούμενη κύκλους της τρόικας και της ΕΕ, παρότι και οι δύο διέψευσαν επίσημα χθες ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, αναφέρει πως η οριστική εκδοχή της έκθεσης θα κατατεθεί το Νοέμβριο.

Ads

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, αιτίες για την καθυστέρηση είναι οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ουσιαστικά μόλις τώρα ξεκίνησαν και ότι ούτε οι εκπρόσωποι της Τρόικας αλλά και ούτε οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης «χαρίζουν» ό ένας κάτι στον άλλον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, επανέλαβε πως η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται αποκλειστικά από την έκθεση, για την οποία επισήμανε ότι δεν πρόκειται να είναι αποτέλεσμα «συμβιβασμού».

Όπως σημείωσε στην έκθεση θα αναφέρονται αναλυτικά τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της πορείας της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ερωτηθείς τι θα συμβεί με τις υποχρεώσεις που ενδεχομένως η Ελλάδα δεν θα έχει τηρήσει δήλωσε ότι στην έκθεση θα αναφέρονται προτάσεις για το τι θα μπορούσε να γίνει αντί αυτών των υποχρεώσεων ή επιπλέον. Για αυτές τις προτάσεις, είπε ακόμη ο Σόιμπλε, θα πρέπει κατόπιν να αποφασίσει το Eurogroup, και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι και τόσο εύκολη.

Ads