Για το Νοέμβριο και συγκεκριμένα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αναβάλλεται η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να αποφευχθεί πιθανός κλονισμός της παγκόσμιας οικονομίας πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Από ελληνικής πλευράς, η έκθεση αναμενόταν εντός Οκτωβρίου, ενδεχομένως και πριν το Eurogroup στις 8 του μήνα. Αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του Reuters, και η έκθεση δημοσιοποιηθεί μετά τις 6 Νοέμβρη – και εφόσον είναι φυσικά θετική – αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μετά τα μέσα Νοέμβρη. Πάντως σε κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος προέβη η τρόικα

Ads

 
«Η έκθεση της τρόικας θα πάει πιθανώς μετά την ημερομηνία των εκλογών στις ΗΠΑ» σημειώνει στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Όταν δε ρωτήθηκε αν αυτό έγινε μετά από παράκληση της Ουάσινγκτον απάντησε απλώς ότι δεν θέλουν εκπλήξεις. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Αυγούστου κυκλοφορούσαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Ομπάμα πίεζε τις χώρες της Ευρωζώνης να αναβάλλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα, μετά τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
 
Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’ Κόνορ ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησής της τρόικας, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Μάρτιν Κότχαους, άφησε, σήμερα, ανοικτό το πότε η τρόικα θα ετοιμάσει την έκθεσή της. «Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα ήταν έως τώρα γνωστά από ελληνικής πλευράς, η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμενόταν εντός του Οκτωβρίου, ενδεχομένως και πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Εξάλλου, η έκθεση αποτελεί τη βάση για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το δάνειο στήριξης. Αν τελικώς, η έκθεση δημοσιοποιηθεί μετά τις 6 Νοεβρίου και εφόσον, βεβαίως, είναι θετική, τότε η εκταμίευση θα γίνει μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Ads

Διαψεύδει η τρόικα

Πάντως σε κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 6 Νοεμβρίου, προέβησαν οι επικεφαλής της τρόικας. Ο δε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, εξερχόμενος της σύσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το πακέτο των μέτρων, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι αλήθεια».

Στο θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοσίευμα «παντελώς ανυπόστατο» αν και ο ίδιος νωρίτερα είχε σημειώσει ότι δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας. 
 
Φεύγει για να ξανάρθει 

Στο μεταξύ νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του υπ. Οικονομικών με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέτρα συνολικού ύψους 9,1 δισ. ευρώ έχουν κλείσει από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα απομένουν και 2 δισ. από το σκέλος των εσόδων. Πάντως οι επικεφαλής τις τρόικας θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν σε μια εβδομάδα.
 
Αρχικά η είδηση αυτή προκάλεσε θόρυβο περί εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου – για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί ένδειξη εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις. Όπως εξήγησε, η αποχώρηση της τρόικας «αποφασίστηκε από καιρό». «Δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι συζητήσεις προχωρούν. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα» πρόσθεσε.
 
Ο Σάιμον Ο΄ Κόνορ ανέφερε ότι στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, προσθέτοντας ότι η «φυσική παρουσία» των αξιωματούχων δεν είναι αναγκαία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Εξάλλου, υποστήριξε ότι τα στελέχη της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.