Σε κρίση πανικού βρίσκονται τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ενόψει των απολογιών που έπονται στην πολύκροτη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, και η ηγεσία της προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της κι όποιους μπορεί, με την τακτική… του στρίβειν διά της Ευρωβουλής.

Ads

Ανάμεσα στα στελέχη της οργάνωσης έχουν βγει «μαχαίρια», όχι σαν τα πραγματικά που συνηθίζουν να βγάζουν, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, πολιτικά.

Σε επιστολή του προς τον Τύπο με ημερομηνία 23/4, ο αντιστράτηγος Γιώργος Επιτήδειος δηλώνει ότι αποχωρεί από την Χρυσή Αυγή, εξαπολύοντας πυρά κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου και σημειώνοντας ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι σε έναν πολιτικό χώρο όπου δεν εκτιμώνται το έργο και η προσφορά μου αλλά άλλα πράγματα». Καταγγέλλει επίσης «γεγονότα που συνέβησαν στο παρασκήνιο, κατά τα οποία αντιμετωπίστηκα με τρόπο ο οποίος με προσέβαλε, κάτι που δεν ανέμενα». Τι εννοεί; «Το όνομά μου δεν περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, διότι, όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Αρχηγό, μετά από δική μου πρωτοβουλία, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων, η κάθοδός μου δημιουργεί πρόβλημα στην εκλογή παλαιών κομματικών στελεχών, διότι έχω πλεονέκτημα απέναντί τους, λόγω της θέσεώς μου. Όσον αφορά τη μία και μόνο θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία. Εάν υπήρχε, θα τη σεβόμουν. Επίσης, δεν υπήρξε προσωπική συνάντηση με αντικείμενο την υποψηφιότητά μου ή μη. Θεωρώ ότι αυτή τη συνάντηση τη δικαιούμουν».

Την ίδια στιγμή εκτός του ψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής, έμεινε και ο Λάμπρος Φουντούλης, που μέχρι πρότινος προβαλλόταν από την οργάνωση ως ο «πατέρας του ήρωα συναγωνιστή» τους. Ήδη εδώ κι έναν χρόνο είχε αποχωρήσει από τη νεοναζιστική οργάνωση και ο απόστρατος αξιωματικός Ελευθέριος Συναδινός, ιδρύοντας το δικό του «κόμμα», το «ΠΑΤΡΙΕ», για να κατέβει τώρα ως υποψήφιος του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μάλιστα ο Συναδινός  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ μίλησε για ένα κόμμα στο οποίο επικρατεί οικογενειοκρατία κι αποκάλυψε ότι μετά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης εξαιτίας της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη – υποχρέωσε τους ευρωβουλευτές του να καταθέτουν στο κόμμα 4.000 ευρώ μηνιαίως και στους συνεργάτες των ευρωβουλευτών επέβαλε να καταθέτουν 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Όπως είπε πρόκειται για μαύρα χρήματα που γέμισαν το ταμείο της Χρυσής Αυγής με 1.000.000 ευρώ.

Ads

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες. Όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών» η ναζιστική οργάνωση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως επίκειται η βαριά καταδίκη της ηγεσίας της και επομένως αναζητά τρόπους να «δραπετεύσει», μέσω της ασυλίας που της παρέχει το Ευρωκοινοβούλιο. Η κίνηση Μιχαλολιάκου να τοποθετήσει τον Ιωάννη Λαγό επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του και η απομάκρυνση όσων θεωρεί ότι μπορεί να τον απειλήσουν στη σταυροδότηση, είναι μία τακτική που θυμίζει κατάσταση… ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Μιχαλολιάκος αισθάνεται πλέον υποχρεωμένος να αναδιπλωθεί στο εσωτερικό της μικρής του ηγετικής ομάδας και να σφιχταγκαλιαστεί με τον Λαγό, ο οποίος, όπως έχει ήδη αποδειχτεί στη δίνη της Χρυσής Αυγής, εμπλέκεται με όλες τις «δράσεις» των ομάδων κρούσης του Περάματος και της Νίκαιας και τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται. Είναι άλλωστε ο τρόπος για να κρατηθούν κλειστά και τα στόματα που μπορούν να μιλήσουν και για τον ίδιο.

Η επιλογή αυτή έχει ωστόσο και παράπλευρες απώλειες. Πέραν των αποκαλύψεων του Συναδινού και των καταγγελιών του Επιτήδειου, δεν είναι τυχαία η κίνηση του Νίκου Μίχου να μεταβάλει την υπερασπιστική του γραμμή και όχι μόνο να διαφοροποιηθεί από τον Μιχαλολιάκο, αλλά να στραφεί εναντίον του «Αρχηγού» και του Λαγού στην δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή…