Η ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε να απορρίψει το βελτιωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους, το οποίο κατατέθηκε την Τρίτη κατά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη. Μετά την κινητοποίηση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει εκ νέου σχετικά με τη στάση που θα ακολουθήσει.

Ads

«Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, συζητήσαμε και καταθέσαμε τη δική μας πρόταση. Οι βελτιωμένες προτάσεις δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα γιατί πιστεύουμε πως θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Συνεχίζουμε μέχρι την Πέμπτη και την απεργιακή κινητοποίηση. Δίνουμε τη μάχη για να περάσει η πρότασή μας. Μετά την απεργιακή κινητοποίηση θα συνεδριάσουμε εκ νέου», δήλωσε ο πρόεδρός ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

Σχετικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών, ο κ. Τράκας δήλωσε πως «εξαιτίας και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα στη δημόσια υγεία».

Η στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων και η αντίδραση Σκουρλέτη

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της συνέχισης της απεργίας ψήφισαν οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ και της ΛΑΕ, ενώ η ΔΑΚΕ, αν και μέχρι σήμερα τασσόταν κατά της απεργίας, τελικά ψήφισε λευκό (4 ψηφοι) με αποτέλεσμα να επικρατήσει η θέση για συνέχιση της απεργίας.

Ads

Η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ προκάλεσε έκπληξη καθώς το βελτιωμένο σχέδιο που παρουσιάσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας ικανοποιούσε σχεδόν όλα αιτήματα και οι συνδικαλιστές έδωσαν αρχκά την αίσθηση πως θα τερματίσουν την κινητοποίηση. Ειδικότερα απεσύρθη το όριο ηλικίας, ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2.500 εργαζομένων και διασφαλίστηκε η μη συμμετοχή ιδιωτών στην καθαριότητα. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με μήνυμά του στο Twitter σημείωσε πως «με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητας».

Σημειώνεται πως η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους, με τις βελτιώσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».