Η δημοσκόπηση του PollWatch που προβλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,6% από τη ΝΔ καθησυχάζει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση , ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 29,6% στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου και η ΝΔ 26%. Στην τρίτη θέση ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 8%. Η Ελιά είναι τέταρτη με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2%.

Ads

Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα διαχειρίσιμο κατά την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη παρόλο που αποφεύγουν δημοσίως να προσδιορίσουν πού βάζουν τον πήχυ για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Μια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έως 4 μονάδες θεωρείται ελεγχόμενο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, πόσο μάλλον αν το ΠΑΣΟΚ διασωθεί σε ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 6%.

Εξάλλου, η τελευταία δημοσκόπηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που δείχνει ότι διευρύνεται το προβάδισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εκτός μεγάλου απροόπτου θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, με σημαντική διαφορά από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι ένα χαρτί που θα παίξει η ΝΔ στο παιχνίδι της επικοινωνίας. Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να εκφράσει την μεγάλη του ικανοποίηση για τη νίκη της ευρωπαικής κεντροδεξιάς και να αυτοπροβληθεί ως προνομιακός συνομιλητής της νέας ηγεσίας της ΕΕ λόγω ιδεολογικής και πολιτικής συγγένειας.

Στη Συγγρού υπάρχει αισιοδοξία για τον πρόσθετο λόγο ότι η ΝΔ αναμένεται να επικρατήσει σε περισσότερες περιφέρειες από όσες είχαν βαφτεί γαλάζιες το 2010 (πέντε) ενώ προσβλέπει σε μια κακή τελική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στον β γύρο των  αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ads

Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ βυθιστεί στην εσωστρέφεια μετά την Κυριακή, κάτι που καθόλου δεν αποκλείεται, η εκτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι δεν θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση που θα κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Αίσθηση προκαλεί η αισθητή απουσία γαλάζιων υπουργών από την προεκλογική μάχη, οι κινήσεις των οποίων καταγράφονται προσεκτικά από το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού, που μάλλον δεν θα αργήσει. Το γεγονός ότι δεν ακούγεται καθόλου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θεωρείται ως προμήνυμα μετακίνησής του (με τιμητικό για τον ίδιο τρόπο), ενώ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης παραμένει το λαλίστερο κυβερνητικό στέλεχος και πρωταγωνιστής στις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.