Την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων -που προβλέπει αύξηση μισθού για το 2015 της τάξεως του 1%–  χαιρετίζει με δήλωσή του τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Στην εν λόγω σύμβαση αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά

Ads

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει στη δήλωσή του:

«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια. Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή».

«Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων», προσθέτει.

Ads

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εργασίας.

Αύξηση.. 1%

Η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου προβλέπει αύξηση 1% στους μισθούς για το 2015.

Ειδικότερα, η νέα σύμβαση είναι διετής και αφορά 130.000 εργαζόμενους. Προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015. Υπογράφεται μία ημέρα πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης, η οποία προέβλεπε μειώσεις μισθών κατά 15%.

Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (για πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κλπ) έως 821,96 (για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρες α’, προϊστάμενους υπνοδωματίων κλπ).

Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

  • Την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για οκτώ εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.
  • Τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.