Κυβέρνηση και Βουλή καλούν τους αγρότες σε διάλογο σε διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής ορίστηκε για τις 15:00 την Τρίτη. Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες είχαν ζητήσει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής ώστε να προσέλθουν σε διάλογο.

Ads

Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους αλλά και στα μπλόκα τους, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Το ενδεχόμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό απομακρύνεται, ενώ δύσκολο, έως και απίθανο, φαντάζει το ενδεχόμενο οι αγρότες να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα της Βουλής για διακομματικό διάλογο. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να προλάβουν οποιαδήποτε αντίθετη κίνηση αγροτών, οι αγρότες των Τεμπών καταδικάζουν κάθε προσπάθεια αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ζητούν από τα κόμματα να πάρουν θέση στα αιτήματά τους, τα οποία αναμένεται να κοινοποιήσουν και στην κυβέρνηση. 

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε ανακοινώσει πως η Βουλή περιμένει τους αγρότες για διάλογο σε διακομματικό επίπεδο, ενώ από την κυβέρνηση σημειώνουν πως «όποτε οι ίδιοι κρίνουν σκόπιμο τους περιμένει και ο πρωθυπουργός». Η Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση, υλοποιώντας την πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, με την οποία καλεί τους εκπροσώπους των αγροτών σε διάλογο.

Ειδικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, σημείωσε πως «εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και ν’ ακούσει τους αγρότες».

Ads

«Τους καλούμε να ορίσουν εκπροσώπους τους και να ’ρθούν στο διάλογο στην Επιτροπή, όπου όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται και θα είναι παρούσα και η Κυβέρνηση για να τους ακούσει. Και βέβαια, όποτε οι ίδιοι κρίνουν σκόπιμο, ο Πρωθυπουργός τους περιμένει», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι αγρότες αποφεύγουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδραση τους».

Παράλληλα ο Βαγγέλης Αποστόλου έδειξε διάθεση, εκ μέρους της κυβέρνησης, για αλλαγές, σημειώνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή. Ωστόσο όπως είπε «πακέτο Αποστόλου στη λογική του πακέτου Χατζηγάκη, Μωραίτη, Κοντού, δεν θα υπάρχει».

Για το φορολογικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φορολογούνται οι μεγαλοαγρότες ακόμα και με πάνω από 45%. Διαφώνησε δε με την πρόταση του ΚΚΕ για απαλλαγή όσων αγροτών δηλώνουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, καθώς μόνο ένα στους 200 παρουσιάζουν αυτό το εισόδημα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το 90% των εισφορών του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι με την κυβερνητική πρόταση διασφαλίζεται αφορολόγητο εισόδημα 5.000 ευρώ από τις ενισχύσεις. Υπογράμμισε ακόμη πως «υπάρχει όντως φοροδιαφυγή, η οποία όμως έχει ως κύρια θύματα τους ίδιους τους αγρότες». 

«Τον ορισμό της προχειρότητας» χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας αντίθετος με τα οριζόντια μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.  Ο κ. Βρούτσης, προανήγγειλε εξάλλου την ετοιμότητα του κόμματός του για έναν οργανωμένο διάλογο με τους αγρότες, ξεκαθαρίζοντας αφετέρου ότι η ΝΔ αντιτίθεται σε ακραίες κινητοποιήσεις, με τις οποίες γίνεται δυσκολότερη η ζωή των πολλών και χειροτερεύει η κατάσταση της οικονομίας.

«Οι αγρότες έχουν αιτήματα που είναι λογικά, κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί να χρεώνουν όλους τους παραγωγούς σε ακροδεξιές ομάδες» , είπε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από το Ποτάμι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπό το πρίσμα της ανάπτυξης την αγροτική οικονομία. Εκτίμησε δε ως λογική πρόταση το αφορολόγητο τουλάχιστον 12.000 ευρώ για τους αγρότες και ζήτησε την αναγνώριση ως εξόδων της εργασίας του γεωργού και της οικογένειας του.

Και εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Βασίλειος Κόκκαλης κάλεσε τους αγρότες να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο καθώς «από τον διάλογο δεν βγήκε κανείς ζημιωμένος».

Να συνεννοηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ώστε να συνεννοηθούν και να απομονώσουν τους θερμοκέφαλους, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην εισάγει με τη βία το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι η μέρα που θα πέσει.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του κόμματός του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την συνολική πολιτική της, ιδίως απέναντι στους αγρότες, λέγοντας πως αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους, τους συκοφαντεί. «Όμως αυτά τα ‘παν κι άλλοι, οι προηγούμενοι. Όλα αυτά τα κόλπα με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. Τώρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, «τους λέτε “ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε”. Αλλά θα σας σφάξουμε. Γιατί δεν τους απαντάτε αλλά κάνετε το κορόιδο;».