Με προειδοποιητικές βολές για τρίτο Μνημόνιο απαντούν οι εταίροι στο ελληνικό αίτημα για λιγότερη λιτότητα και μείωση του χρέους – ένα αίτημα, που η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να συνδέσει με πολύ σκληρά ανταλλάγματα.

Ads

Την προοπτική του λεγόμενου τρίτου πακέτου έθεσε χθες, για πρώτη φορά επισήμως και επωνύμως, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, δηλώνοντας ότι η ευρωζώνη συζητά νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 30 έως 50 δις ευρώ. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις λέγοντας στο Bloomberg ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ενδεχομένως και νέα συμφωνία διάσωσης, για να ακολουθήσει το – σύνηθες στο ευρωπαϊκό παιχνίδι – γαϊτανάκι αντιδηλώσεων, διαρροών και διαψεύσεων. Εν τέλει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε τον αντιπρόεδρό του και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διέψευσε… εαυτόν, καθώς σύμφωνα με διαρροή στο openEurope είχε και εκείνος αφήσει ανοιχτό παράθυρο για τρίτο Μνημόνιο. 

Επί της ουσίας, το μπαράζ των χθεσινών δηλώσεων ήρθε να ενισχύσει το κύμα διαρροών των τελευταίων ημερών, κυρίως στα γερμανικά media, για νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο στην Ελλάδα μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης. Ενδεικτικό είναι και το τελευταίο άρθρο του Hugo Dixon του Reuters, σύμφωνα με το οποίο «η κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα θα χρειαστεί τρία ακόμη στάδια»: Περισσότερες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς προς τους θεσμούς, εγκατάλειψη των περισσότερων προεκλογικών υποσχέσεων και, στο τέλος, τρίτο Μνημόνιο:

«Ο Τσίπρας», έγραψε, «θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό που πρακτικά θα αποτελεί να νέο MoU (μνημόνιο αλληλοκατανόησης) έως τα τέλη Ιουνίου. Ενδέχεται να αποφύγει τον όρο μνημόνιο, αποκαλώντας το συμβόλαιο ή συμφωνία. Όμως όπως λέει και η βρετανική ρήση, «εάν κάτι περπατάει σαν πάπια και κάνει σαν πάπια, είναι πάπια»… H Αθήνα ενδέχεται να λάβει μια ελάφρυνση χρέους για να γλυκάνει το χάπι. Όμως ακόμη και αυτή δεν είναι διασφαλισμένη…».

Ads

Επίσημο σχόλιο επ’ αυτών το μηνυμάτων δεν υπάρχει από την ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου», ωστόσο και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η πίεση κλιμακώνεται ραγδαία. Θέση της ελληνικής πλευράς, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι ότι θα απαντήσει στην πίεση αυτή με κοστολογημένες προτάσεις στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έθετε εκ νέου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το αίτημα για μείωση του χρέους και σύνδεση των αποπληρωμών με ρήτρα ανάπτυξης – όλα όμως δείχνουν ότι για να φθάσει έως εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της χρηματοδοτικής ασφυξίας και της ακαμψίας των «θεσμών».