Στην τακτική δικαιοσύνη παραπέμπεται ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Βουλγαράκης, για αναληθές πόθεν έσχες προς περαιτέρω διερεύνηση. Την απόφαση αυτή έλαβε το βράδυ της Τετάρτης η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία ασχολήθηκε με τις καταθέσεις στην Ελβετία, τριών συγγενών Ελλήνων πολιτικών, που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Ads

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός στην επιτροπή, δεν φαίνεται να έπεισαν. Η παραπομπή αφορά στην αποκάλυψη ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. 
 
Ο πρώην υπουργός δεν ανέφερε στην δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ότι η σύζυγός του ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC – οι καταθέσεις ανέρχονται σε 132.000 ευρώ.
 
Στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται επίσης τα ονόματα των συζύγων του Γιάννου Παπαντωνίου και του Μανώλη Κεφαλογιάννη. Και οι τρεις πολιτικοί είχαν κληθεί στην επιτροπή να δώσουν εξηγήσεις για τους λογαριασμούς τους στην ελβετική τράπεζα.
 
Η υπόθεση του κ. Παπαντωνίου και της μη δήλωση στο πόθεν έσχες του, των καταθέσεων ύψους 1,3 εκ. ευρώ της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Η λήψη της απόφασης, αναβλήθηκε για τη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης ορισμένων μελών της, σε σχέση με το απαντητικό υπόμνημα που έχει αποστείλει ο κ. Παπαντωνίου.
 
Η τρίτη υπόθεση, αφοράτον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και τη σύζυγό του, Γκρατσιέλα Γκρόλο, η οποία έχει κληρονομήσει από την μητέρα της καταθέσεις στην HSBC, που περιλαμβάνονται και αυτές στη λίστα Λαγκάρντ. 

Με δεδομένο ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είχε αναφέρει στο πόθεν έσχες του πως η σύζυγός του, ήταν ενδεχομένως κληρονόμος των καταθέσεων αυτών, η επιτροπή θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις του και απλώς αποφάσισε να στείλει το υπόμνημα του βουλευτή στον οικονομικό εισαγγελέα προς ενημέρωσή του. 
 
Σημειώνεται τέλος, πως η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση εντός 20ημέρου από τον πρώην υπουργό της ΝΔ, Πέτρο Δούκα, για τη μεγάλη μείωση ύψους 1 εκατ. ευρώ, που παρουσιάζουν οι τραπεζικές του καταθέσεις το έτος 2009 σε σχέση με το έτος 2010.