«Δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με βάση τα ροδάκινα». Αυτό υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη θέλοντας να αποκρούσει τις αυξανόμενες πιέσεις της αντιπολίτευσης για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας απέναντι στις κυρώσεις που επιβάλει στη Ρωσία η ΕΕ. Την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις τα φορτηγά των παραγωγών αγροτικών προϊόντων είχαν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής καθώς δεν κατάφεραν να μπουν στη Ρωσία και η κυβέρνηση εκτιμά πως οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο «είναι περιορισμένες» υποστηρίζοντας πως η ζημιά ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ads

 
Παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας η κυβέρνηση βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστη απέναντι στο εμπάργκο. Εναλλακτικές αγορές δεν αναζητήθηκαν άρα δεν βρέθηκαν. «Πρώτα θα αναζητηθούν αγορές για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και αν υπάρξουν απώλειες θα καταβληθούν αποζημιώσεις» διαμηνύει το ΥΠΕΞ αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι καμία κίνηση δεν έγινε προς την πρώτη κατεύθυνση.
 
Όμως ο κίνδυνος η ρωσική αγορά να χαθεί ανεπιστρεπτί είναι ορατός. Ήδη μεγάλοι «παίκτες» όπως η Τουρκία και οι χώρες της λατινικής Αμερικής έχουν σπεύσει να καλύψουν τη ρωσική αγορά. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ακόμη κι αν δοθούν οι αποζημιώσεις που «ευαγγελίστηκε» σήμερα η Σοφία Βούλτεψη – είτε με εθνικά, είτε με κοινοτικά, όπως είπε χρήματα – θα είναι παρηγοριά στον άρρωστο. 
 
Αρχικά πάντως η κυβέρνηση παραπέμπει στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο αλλά και σε ενδεχόμενη σύγκλιση του συμβουλίου των υπ. Γεωργίας της ΕΕ. Οι παραγωγοί πάντως δεν μπορούν να περιμένουν, ενώ αποζημιώσεις για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο ζητά και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας. Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Εκεί θα βρεθεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου. Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπ. Οικονομικών ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αναβλήθηκε.
 
Οι απώλειες από τα παραπάνω αναμένεται να αγγίξουν για την Ελλάδα τα 240 εκ. δολάρια ή 178 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν τα 300 εκ. ευρώ που χάνονται από τον τουρισμό μετά τα «κανόνια» μεγάλων ρωσικών τουριστικών πρακτορείων. Κι αυτό δεν είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Σε περίπτωση διαταραχής της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα υπάρξει μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία (65%-70%). Η Ουκρανία ήδη έχει προβεί σε σχετικές προειδοποιήσεις ενώ εκτιμάται ότι ο Πούτιν θα αυξήσει τις πιέσεις αντιδρώντας στο τρίτο κύμα κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στη χώρα του.