Εκτενές ρεπορτάζ για το «κράτος εν κράτει» που δρα στη Μύκονο δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο, «Βία στην Ελλάδα κατά των προσπαθειών να διασωθεί η αρχαία κληρονομιά της Μυκόνου».

Ads

Το βρετανικό Μέσο αναφέρεται στη βίαιη επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό στις 8 Μαρτίου, καθώς και στα πολεοδομικά «όργια» που γίνονται στο νησί με στόχο την πλούσια αρχαία κληρονομιά του.

Στο πρώτο κομμάτι του ρεπορτάζ της Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας του Guardian στην Αθήνα, περιγράφεται η παραλίγο δολοφονική επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη στο κυκλαδίτικο νησί, μιλώντας στον Observer: «μπορώ να θυμηθώ ότι πλησίασα το αυτοκίνητο, αλλά μετά από αυτό όλα είναι θολά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με χτύπησαν στο κεφάλι από πίσω με τόση δύναμη που έχασα τις αισθήσεις μου».

Ads

Όπως διαπίστωσαν και οι γιατροί στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε Ψαρρός είχε δεχτεί κλωτσιές και γροθιές σε μια επίθεση που έφερε όλα τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματικού χτυπήματος.

Διαβάστε επίσης: Μύκονος: Ξεσπά ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε – «Δεν θα φύγουμε, όπως μας προτείνει η Μενδώνη»

Την τελευταία δεκαετία ο Ψαρρός ήταν επικεφαλής του τμήματος που εκδίδει τις οικοδομικές άδειες στο νησί του Αιγαίου, υπογραμμίζει ο Guardian.

«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο», δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Είναι σαφές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά του. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων».

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί, γράφει ο Guardian. Από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι τους αστυνομικούς και τους τοπικούς αξιωματούχους, υπήρξε συμφωνία ότι η ανομία που διέπει τις παράνομες κατασκευές σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας συνδέεται με το έγκλημα για το οποίο οι δράστες ακόμα αναζητούνται.

Διαβάστε επίσης: Τα δόντια της μαφίας στον ελληνικό τουρισμό και τις «επενδύσεις» – Το παράδειγμα της Μυκόνου

«Παιδική χαρά» για τους πλούσιους

Το γνωστό βρετανικό Μέσο σημειώνει ότι για χρόνια, η Μύκονος υπήρξε διεθνώς πρωτοπόρος ως «παιδική χαρά» για τους πλούσιους – τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της, χώροι που όλο και περισσότερο αποφέρουν γιγαντιαία κέρδη.

Ωστόσο, η βάναυση επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε και μια πιο σκοτεινή πλευρά της -αυτή ενός νησιού που καταλαμβάνεται από συμφέροντα που φαίνεται να είναι πέρα από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και του νόμου.

Η αντίσταση των αρχαιολόγων

Η κοινότητα των αρχαιολόγων της Ελλάδας, που δεν ξεπερνά τους 1.000 ανθρώπους, θεωρείται εδώ και καιρό ως ο θεματοφύλακας της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας, τονίζει το ρεπορτάζ.

Αλλά με τη βιομηχανία του τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ, η ισορροπία κρατιέται από μια λεπτή γραμμή.

Με την Ελλάδα να προετοιμάζεται για άλλη μια σεζόν με ρεκόρ, οι ανησυχίες των αρχαιολόγων που αναγκάζονται να περιηγηθούν σε μια διαβόητα αργόσυρτη γραφειοκρατία έχουν μικρή σημασία για τους επενδυτές.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες για την οικοδόμηση βιλών, ξενοδοχείων και beach bars κοντά ή πάνω σε αρχαία μνημεία, «δεν είναι τίποτα» σε σύγκριση με τα κέρδη που θα προκύψουν, λένε οι ντόπιοι, οι οποίοι επίσης παραπονιούνται για την άναρχη ανάπτυξη ενός νησιού που έχει αφήσει πολλούς να μην μπορούν να το απολαύσουν ή να το αντέξουν οικονομικά.

Τα τελευταία χρόνια επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν επίσης μετακομίσει, ανακοινώνοντας αμφιλεγόμενα σχέδια για την κατασκευή ενός τουριστικού χωριού με λιμάνι όπου μπορούν να δένουν superyachts.

«Θέλουμε το κράτος να είναι σύμμαχος για την προστασία του νησιού μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς. «Θέλουμε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και φυσικά αποδοκιμάζουμε κάθε απειλή κατά των κρατικών υπαλλήλων. Σήμερα είναι οι αρχαιολόγοι. Αύριο θα είμαστε εμείς».

Διαβάστε επίσης: Το κράτος της Μυκόνου