Ηταν μια απομάκρυνση που χάθηκε επικοινωνιακά μέσα στην σκόνη του «ναυαγίου Αποστολάκη» – ήταν όμως η απομάκρυνση που σφράγισε την σύγκρουση των δύο golden boys της κυβέρνησης, του Αλέξη Πατέλη και του Γιώργου Ζαββού. Και, στο παρασκήνιό της, φέρεται να είχε και το αποτύπωμα του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Ads

Η απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού κατά τον ανασχηματισμό της Τρίτης ήρθε μέσα από την κατάργηση του χαρτοφυλακίου του Χρηματοπιστωτικού Τομέα.

Με την κατάργηση αυτή, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες Ζαββού ανέλαβε πλέον ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το πιο κομβικό στοιχείο αυτών των αρμοδιοτήτων είναι το έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι διαβουλεύσεις για το θέμα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η απόφαση του Μαξίμου είχε να κάνει με την πρόθεση να «ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί» ο Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιδόσεις του οποίου κρίνονται επιτυχείς.

Ads

Ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως ο Γιώργος Ζαββός είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση για κρίσιμα τραπεζικά θέματα τόσο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όσο και με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Ο Γιώργος Ζαββός είχε διαφορετική θέση από εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, καθώς διαφωνούσε με την πρόταση Στουρνάρα για μεταφορά των «κόκκινων δανείων» σε μία bad bank.

Αντί της σύστασης «κακής τράπεζας» προωθούσε με ένταση την ψήφιση της δεύτερης φάσης του προγράμματος εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών «Ηρακλής». Χαρακτήριζε, μάλιστα, τον «Ηρακλή ως «στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να φτάσουν σε μονοψήφιο αριθμό με στόχο να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιώργος Ζαββός βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό σύνδεσμο του Μαξίμου με τραπεζικούς παράγοντες. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση φαίνεται να ήταν κατά βάση μια σύγκρουση ισχύος για την επιρροή στον τραπεζικό χώρο, ενώ την τελευταία αφορμή για να επικυρωθεί το τέλος της θητείας Ζαββού έδωσε το νομοσχέδιο που ετοίμαζε για αλλαγές στην λειτουργία και την διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Γιώργος Ζαββός δεν είχε κρύψει τις επιφυλάξεις του για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέσω του νομοσχεδίου σχεδίαζε καίριες παρεμβάσεις.

Μετά την απομάκρυνσή του ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Για την ιστορία, ο Γιώργος Ζαββός ενημερώθηκε για την έξοδό του από την κυβέρνηση ελάχιστα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, με ένα τηλεφώνημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.