Δεν προχωράει τελικά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών με τους επιστήμονες να μην ανάβουν το πράσινο φως. Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς η ανοσοαπάντηση σε παιδιά ηλικίας έως 5 ετών στις δύο δόσεις του εμβολίου δεν κρίθηκε ικανοποιητική και ως εκ τούτου αναζητείται η τροποποίηση της δοσολογίας και η χορήγηση της τρίτης δόσης ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ads

«Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι μόνο αν υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα θα σκεφτούν ενδεχόμενη έγκριση για αυτή την ηλικιακή ομάδα» ξεκαθαρίζει η κα. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στους κορυφαίους ειδικούς ανάμεσά τους και ο Φάουτσι που εισηγείται σχετικά στον FDA.

Ωστόσο, η κα. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε μελέτη από το Ισραήλ σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει έμμεσα και τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος μόλυνσης των παιδιών με έναν εμβολιασμένο γονέα μειωνόταν κατά 26% στην πρώτη περίοδο της μετάλλαξη Άλφα και 20% με τη μετάλλαξη Δέλτα. Αν οι γονείς είχαν κάνει και τις δύο δόσεις τότε η προστασία των παιδιών ανέβαινε στο 71,7% και 58,1% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου κανονικά προχωράει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών με δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ η τρίτη δόση έχει εγκριθεί για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής.

Ads

Πρόσθεσε πως η τρίτη δόση ενδέχεται να επεκταθεί και σε παιδιά με προβλήματα χρόνιων προβλημάτων ειδικών θεραπειών.